Kunst en Cultuurcafé Overbetuwe - ART Overbetuwe

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Kunst en Cultuurcafé Overbetuwe

Er wordt gewerkt aan een nieuwe website. In afwachting daarvan wordt deze website tot nader bericht niet bijgewerkt. Voor actuele informatie zie onze Facebookpagina.


_________________________________________________________________________________________________
KUNSTCAFÉ WORDT KUNST EN CULTUURCAFÉ OVERBETUWE

Vanaf september gaat Kunstcafé Overbetuwe verder als Kunst- en CultuurCafé Overbetuwe.

De programmering tot eind 2019 is rond. Het programma wordt in week 34 samen met de filmladder van De KiK verspreid in alle kernen van de gemeente Overbetuwe.
Met heel veel dank aan de vrijwilligers van Theater De KiK!


_________________________________________________________________________________________________
KUNSTCAFÉ OVERBETUWE
KUNSTENAAR AAN HET WOORD - GÉ BERNS

Vrijdag 26 april 2019 - 20.00 uur

Op vrijdag 26 april houden we weer ons maandelijkse Kunstcafé in Theater De KiK. Tijdens dit Kunstcafé komt Gé Berns vertellen over zijn passie, inspiratie en zijn weg van ‘Techniek naar Artistiek’. Op dit moment exposeert Gé in Zuid-Spanje en zal tijdens het Kunstcafé ook voorbeelden van zijn werk laten zien.

Het Kunstcafé is vanaf 19.30 uur open en iedereen is welkom om binnen te lopen en te luisteren naar het verhaal van Gé Berns.

Gé ging na zijn studie werktuigbouwkunde naar de Kunstacademie in Arnhem, waar hij zijn kunstonderwijsbevoegdheid behaalde. Tijdens zijn studieperiode heeft hij veel gereisd door Midden- en Zuid-Amerika, Zuidoost Azië en het Midden-Oosten. Waarbij hij op zoek ging naar oude culturen, architectuur en mythologie. De mummies in Egypte en de schedelvervormingen die hij zag bij de Maya's in Mexico inspireerden hem tot het maken van kunst. Beide soorten vervormingen werden door mensen uitgevoerd. In onze moderne tijd pakt Christo gebouwen in, ook vervormingen, op zijn manier. Vervormingen inspireren hem nog steeds, vooral gezichtsvervormingen, maar zijn vrije werk is veel breder. Thema's zoals, Kariatiden en Mythologische goden hebben op dit moment zijn aandacht. Gé heeft ook veel geëxposeerd in binnen- en buitenland en op dit moment exposeert hij permanent in Zuid-Spanje.

‘Deze totaal andere richting moest, ik kon niet anders, kunst moet(d)’
Datum:     vrijdag 26 april 2019
Aanvang:  20 uur; inloop vanaf 19.30 uur
Locatie:    bovenzaal Theater De KiK (achter de Hema)
Kosten:    vrijwillige bijdrage (richtbedrag € 10,00)


Kunstcafé Overbetuwe staat voor inspiratie en ontmoeting. Het is laagdrempelig en bedoeld voor alle kunstenaars en kunstliefhebbers in de gemeente Overbetuwe. Op de hoogte blijven van de activiteiten? Mail naar kunstcafeoverbetuwe@gmail.com met als onderwerp: nieuwsberichten ontvangen._________________________________________________________________________________________________
KUNSTCAFÉ OVERBETUWE
HET BELANG VAN COMMUNICATIE OVER KUNST

Vrijdag 29 maart 2019 - 20.00 uur

Wat zegt een kunstwerk over de maker, en wat zegt de maker er zelf over? Schrijver en kunstcriticus Rob Smolders is 29 maart te gast bij Kunstcafé Overbetuwe. Tijdens zijn lezing gaat hij in op het belang van communicatie over kunst. Ook gaat Rob in gesprek met de bezoekers. Hoe praten zij over  hun kunstwerken? Gebruik deze avond om je communicatie over kunst te verbeteren en kom naar De KiK!
 
Een veelgehoorde klacht van beeldende kunstenaars is: ik kan mijn werk niet uitleggen of verklaren. Communicatie is heel erg op taal gericht. Is het waar dat beelden voor zich spreken? En zo ja, wat zeggen ze dan? Is dat altijd zo? Heeft het dezelfde functie als de toelichting in woorden, namelijk dat mensen, wanneer ze je werk waarderen, ook iets van jou hebben leren kennen? Hoe onthullend is het kunstwerk?
 
Kunst maken is een manier om jezelf te verwezenlijken en je te mengen onder een potentieel groot publiek. Het is ook een manier om je positie in de wereld te bepalen, om commentaar of kritiek te leveren.
 
In zijn lezing gaat Rob in op de volgende  aspecten: Wat zeg je met woorden? Welke begrippen gebruik je, welke informatie geef je prijs? Je presenteert je als kunstenaar door middel van een website, je maakt een persbericht bij exposities, misschien ook (toch maar) een verklarende tekst, je geeft eens een interview. In al die gevallen moet je woorden beschikbaar hebben.

Datum:      vrijdag 29 maart 2019
Aanvang:   20 uur; inloop vanaf 19.30 uur
Locatie:     bovenzaal Theater De KiK (achter de Hema)
Kosten:      vrijwillige bijdrage (richtbedrag 10 euro)


Kunstcafé Overbetuwe staat voor inspiratie en ontmoeting. Het is laagdrempelig en bedoeld voor alle kunstenaars en kunstliefhebbers in de gemeente Overbetuwe. Op de hoogte blijven van de activiteiten? Mail naar kunstcafeoverbetuwe@gmail.com met als onderwerp: nieuwsberichten ontvangen.

Foto: Frans Rentink


_________________________________________________________________________________________________
KUNSTCAFÉ OVERBETUWE
ELFJES MAKEN MET SCHRIJFKRING ELST

Vrijdag 22 februari 2019 - 20.00 uur

Het Kunstcafé van vrijdag 22 februari in De KiK, wordt verzorgd door Schrijfkring Elst. Na een korte introductie gaan de bezoekers zelf aan het werk. Met een gedicht van elf regels, bekend als 'elfje', ga je proberen je gedachten en emoties over te brengen op anderen.

Bijna iedereen denkt na over zichzelf en de wereld waarin hij leeft. Velen praten daarover. Een aantal daarvan vertrouwt die gedachtes en emoties ook aan het papier toe. Hennie van Ee en Jan Zwier, begeleiders van de Schrijfkring Elst, zijn in 2017 op zoek gegaan naar die mensen. Dat leidde tot een groepje van acht gelijkgestemden.  Samen gaan ze elke twee weken met taal aan de slag. Hun doel is elkaar op de juiste wijze uit te dagen. Aan de hand van leuke schrijfopdrachten tijdens de bijeenkomsten, maar ook thuis.

Tijdens het Kunstcafé wil Schrijfkring Elst je graag kennis laten maken met een aantal van hen. Naast een korte toelichting op hun ontstaan, ga je zelf aan de slag met het maken met ‘elfjes’ in een workshopachtige ambiance. Dan ervaar je zelf hoe leuk het is om de eigen gedachten in poëzie om te zetten. Elk onderwerp is daarvoor geschikt. Bijvoorbeeld een kunstwerk, een ontmoeting of een herinnering. Na afloop kun je in de foyer van De KiK met de deelnemers in gesprek gaan over taal, kunst en andere meer of minder belangrijke zaken. Fijn als je pen en papier mee brengt!


Aanvang: 20 uur; inloop vanaf 19.30 uur
Locatie:  bovenzaal Theater de KiK, Elst (achter de Hema)
Prijs:      vrijwillige bijdrage (richtbedrag € 7,-)Kunstcafé Overbetuwe staat voor inspiratie en ontmoeting. Het is laagdrempelig en bedoeld voor alle kunstenaars en kunstliefhebbers in de gemeente Overbetuwe. Op de hoogte blijven van de activiteiten? Mail naar kunstcafeoverbetuwe@gmail.com met als onderwerp: nieuwsberichten ontvangen._________________________________________________________________________________________________
VENETIË

Thema-avond CCE
Vrijdag 25  januari 2019

De laatste thema-avond van het cursusjaar vindt plaats in de bovenzaal van Theater De KiK in Elst. Arno van Hoeven, inmiddels bekend bij veel van de vaste bezoekers van onze thema-avonden, komt ons die avond vertellen over Venetië. De ingang van De KiK vind je achter De Hema.

Spreker:       Arno van Hoeven
Datum:        vrijdag 25 januari om 20.00 uur, zaal open 19.45 uur
Locatie:       Theater de KiK, Elst
Reserveren: info@creatiefcollectiefelst.nl / 06 1932 4660

_________________________________________________________________________________________________
KUNSTCAFÉ OVERBETUWE
OUDJAARSBORREL

Vrijdag 28 december 2018 - 20.00 uur

Kunstcafé Overbetuwe luidt het oude jaar uit in de foyer van de KiK. De organisatoren van het Kunstcafé nodigen elke Overbetuwse kunstenaar en kunstliefhebber uit om een jaar vol kunst, gezamenlijk af te sluiten. Iedereen is van harte welkom!

Elkaar ontmoeten en inspireren zijn de belangrijkste doelen van Kunstcafé Overbetuwe. Elke laatste vrijdag van de maand organiseren de organisatoren een activiteit. De ene keer een lezing door een kunstenaar, een andere keer een film of een excursie. En soms komen mensen gewoon bij elkaar om wat te praten over wat hen bezig houdt.

De laatste vrijdag van het jaar 2018 is er aan het begin van de avond een kort programma. Een bestuurslid van Stichting Art Overbetuwe blikt terug op haar activiteiten in 2018. De organisatie van de Kunstroute vertelt over de plannen voor de route in september 2019. En de mensen achter Kunstcafé Overbetuwe kijken kort terug en presenteren de plannen voor 2019. Tot slot staan we even stil bij Frank Hemeltjen, die vanwege een nieuwe drukke baan, helaas gaat stoppen als mede organisator van het Kunstcafé. Na afloop van dit korte programma brengen we een toast uit op het nieuwe jaar. En daarna is er ruim de tijd om met elkaar verder te praten onder het genot van een drankje!

Locatie: Foyer De KiK (ingang achter de Hema)
Start:    20 uur; inloop vanaf 19.30 uur.
Drankjes voor eigen rekening.Kunstcafé Overbetuwe staat voor inspiratie en ontmoeting. Het is laagdrempelig en bedoeld voor alle kunstenaars en kunstliefhebbers in de gemeente Overbetuwe. Op de hoogte blijven van de activiteiten? Mail naar kunstcafeoverbetuwe@gmail.com met als onderwerp: nieuwsberichten ontvangen._________________________________________________________________________________________________
MAAK KENNIS MET SPAANS BASKISCHE KUNSTENAARS
Georganiseerd door Jan Franssen

Zaterdag 15 december 2018
Informatieve bijeenkomst - 15.00 tot 17.00 uur

Maandag 8 april 2019 begint een 10-daagse kunst- en cultuurreis in Bilbao en gaat via Gijón, waar we de stad en een zeer monumentaal beeld van Chillida bekijken, naar de basisbestemming San Sebastián. Onderweg stoppen we nog bij een villa van Antonio Gaudi in Comillas en in Getaria nemen we de tijd bij het museum van de beroemde modeontwerper Balenciaga. Van daar zijn we snel in San Sebastián van waaruit we een bezoek brengen aan de musea van Chillida en Oteiza, 3 galeries met hedendaagse kunst, de Basiliek Arantzazu, het experimentele museum Ur Mara en de ateliers van de Baskische beeldhouwers Koldobika Jauregi en José Ramón Anda.

Het belooft een mooie en gevarieerde reis te worden met behalve beeldende kunst ook aandacht voor mode en architectuur. Er is voldoende gelegenheid om zelf de prachtig gelegen steden San Sebastián en Bilbao te verkennen. Het volledige programma staat op de website www.janfranssen.nl.

Zaterdagmiddag 15 december is er een vrijblijvende informatieve bijeenkomst van 15.00 – 17.00 uur over deze nieuwe kunstreis naar Baskenland.
Heb je interesse, geef je dan nog deze maand op voor deze vrijblijvende bijeenkomst!

06-10696607

Serieuze geïnteresseerden kunnen dan tevens kennismaken met eventuele medereizigers. Er kunnen maximaal 8 mensen mee per keer. Een dergelijk kleinschalige groepsreis biedt in goed onderling overleg de mogelijkheid tot aanpassing van het basisprogramma aan individuele wensen. Ook heb ik al een paar keer meegemaakt dat men deze reis koppelt aan een langere vakantie in Spanje. Voorafgaand of aansluitend aan de kunstreis. Klik hier voor de flyer._________________________________________________________________________________________________
KUNSTCAFÉ OVERBETUWE
JONGE OUDE KUNSTENAARS

Vrijdag 30 november 2018 - 20.00 uur

Op vrijdagavond 30 november ontvangt Kunstcafé Overbetuwe Inez van der Spek. Zij is auteur van het onlangs verschenen boek Gerijpte jeugd. Oudere Gelderse kunstenaars & kunstkenners over wat hen beweegt. Vier beeldend kunstenaars, een galeriehouder, een musicus, een interieurarchitecte en een oud-museumdirecteur interviewde Inez voor haar boek.

De hoofdpersonen in het boek Gerijpte jeugd (uitgeverij Denken & Scheppen) zijn tussen de 74 en 94 jaar. Hun lichaam hapert wel eens. Maar hun geest is scherp en jeugdig. In openhartige interviews bezinnen ze zich op de weg, die ze hebben afgelegd en nog altijd aan het afleggen zijn. Inez vertelt over haar inspirerende ontmoetingen met de kunstenaars. In woord en beeld.

Over Inez van der Spek: Boekredacteur en schrijver. Achtergrond in theologie (Nijmegen) en cultuurstudies (Utrecht en Banff). Thema's als auteur: beeldende kunst en literatuur, populaire cultuur, religie, levens-vragen en levensfasen. Plus alle dwarsverbanden daartussen.

Datum:   30 november 2018, aanvang: 20.00 uur
Locatie:  bovenzaal Theater de KiK, Elst (achter de Hema)
Prijs:      vrijwillige bijdrage (richtbedrag € 7,-)Kunstcafé Overbetuwe staat voor inspiratie en ontmoeting. Het is laagdrempelig en bedoeld voor alle kunstenaars en kunstliefhebbers in de gemeente Overbetuwe. Op de hoogte blijven van de activiteiten? Mail naar kunstcafeoverbetuwe@gmail.com met als onderwerp: nieuwsberichten ontvangen._________________________________________________________________________________________________

  
Foto: “Hebzucht”
Gemaakt en gefotografeerd door
Marco Overdiep.
NIEUWS VAN KUNSTCAFÉ OVERBETUWE
Oktober 2018

Verslag Kunstcafé 28 september in Hemmen
Ongeveer 25 mensen waren aanwezig bij de Music Drawing Performance nr. 18 van Rinke Nijburg en Andries van Rossum. Het thema was 'Wereldwijd het Hemelrijk”. Andries improviseerde achter de piano, Rinke tekende met vnl. houtskool op een enorm vel papier (ca. 5 x 3 meter). Om zo'n groot vel te vullen in drie kwartier bleek ook fysiek een stevige klus. Voor de toeschouwers was het spannend om te zien waar hij heen ging met de vele punten, lijnen en wolkachtige structuren die hij aanbracht op het papier. Muziek en tekening waren niet nadrukkelijk op elkaar afgestemd, maar er ontstonden wel losse verbindingen en associaties. De muziek trok soms de aandacht met stiltes en met tokkelen op de snaren van de piano, het tekenen kenmerkte zich door een afwisseling van drukke bewegingen en het zorgvuldig plaatsen van tekens op het papier door Rinke.

Na afloop kwamen er heel wat vragen uit het publiek, waardoor hun werkwijze en samenwerking duidelijker werd. Zowel Rinke als Andries zeiden niet heel erg op elkaar te letten. Andries heeft vooraf geen idee waar het met zijn muziek heen gaat. Rinke had daar al wel over nagedacht. Voor beiden blijft het spannend om voor publiek te werken, maar ze sluiten zich daar zoveel mogelijk voor af. Live improviseren geeft hen de druk om door te gaan en niet té lang na te denken. Maar het risico van mislukken is er altijd.

Vrijdag 26 oktober 2018
Marco Overdiep in de reeks 'Waarom wordt iemand kunstenaar?'
In de recent gestarte reeks “Waarom wordt iemand kunstenaar” komt de Elster kunstenaar Marco Overdiep (1942) aan het woord. Hij heeft op latere leeftijd een verborgen creatief talent ontdekt, dat hij op verschillende terreinen heeft vorm gegeven. Na zijn loopbaan als journalist en persvoorlichter kwam Marco Overdiep in Elst wonen. Hij ging zijn fantasie en verbeelding ruimte geven. Het resulteerde in meer dan 300 beelden. Hij ging door een creatief proces waarbij hij klei, steen, metaal en glas gebruikte om zijn gedachten en gevoelens uit te drukken in ruimtelijke vormen. Het merendeel van zijn beelden is abstract.

Marco exposeerde veel in galeries en beeldentuinen, bijvoorbeeld in de Keukenhof in Lisse. Daarnaast schreef hij het boek ‘De Toverboom’, waarin fantasieverhalen staan die zich afspelen in het Sonsbeekpark te Arnhem. Het boek is voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Marco is een waarnemer van dingen waaraan veel mensen voorbij gaan. In zijn foto’s laat hij dat iedere dag zien op Facebook. Aan het eind van het jaar bundelt hij een selectie van foto’s in een boekje van 80 pagina’s. Er zijn al zo’n zes boekjes in eigen beheer verschenen.

Locatie: bovenzaal De KiK; Aanvang: 20 uur; Prijs: vrijwillige bijdrage (richtbedrag € 7,-).
Hopelijk worden andere kunstenaars geïnspireerd om hun verhaal te delen en mee te doen. Geef je op via: kunstcafeoverbetuwe@gmail.com.

Vrijdag 30 november 2018
Inez van de Spek “Oudere Gelderse kunstenaars & kunstkenners over wat hen beweegt”
Inez van der Spek kondigden we al eerder aan. Gelukkig kwam van uitstel geen afstel. En dankzij het uitstel kan zij meteen ook haar boek “Gerijpte jeugd” -dat inmiddels is gedrukt- tonen. Inez heeft voor haar boek gesprekken gehad met acht oudere Gelderse kunstenaars en kunstkenners over wat hen beweegt. Ze zal tijdens het Kunstcafé vertellen over de totstandkoming van het boek en over de gesprekken.

Over Inez van de Spek: Boekredacteur en schrijver. Achtergrond in theologie (Nijmegen) en cultuurstudies (Utrecht en Banff). Thema's als auteur: beeldende kunst en literatuur, populaire cultuur, religie, levens-vragen en levensfasen. Plus alle dwarsverbanden daartussen.

Locatie: bovenzaal De KiK; Aanvang: 20 uur; Prijs: vrijwillige bijdrage (richtbedrag € 7,-)

28 december 2018
Oudjaarsborrel
Locatie: De Kik; aanvang 20 uur; gratis.
Kalender Kunstcafé Overbetuwe

De meest recente kalender vind je hier. In oranje zie je de wijzigingen ten opzichte van de vorige.

Jan Franssen, Frank Hemeltjen, Luc Corstens, Els Mathijssen
_________________________________________________________________________________________________
EXPRESSIONISME VAN DE PLOEG

Thema-avond CCE
Vrijdag 14 september 2018

Kunstkring De Ploeg werd in 1918 opgericht door jonge Groningse kunstenaars als Jan Wiegers, Johan Dijkstra, Jan Altink en George Martens. Zij wilden zich met expressieve en vernieuwende kunst afzetten tegen de gevestigde orde. Inspiratiebronnen waren Vincent van Gogh en Ernst Lud-wig Kirchner.

In het Groninger Museum is van 26 mei tot 4 november 2018 een tentoonstelling over de beginjaren van het kunstenaarscollectief te zien: Avantgarde in Groningen, De Ploeg 1918-1928.

Spreker: drs. Marieke van der Heijden
Datum: Vrijdag 14 september om 20.00 uur, zaal open 19.45 uur
Locatie: De Bibliotheek Elst, Europaplein 1, Elst
Reserveren: info@creatiefcollectiefelst.nl / 06 1932 4660
Vrijwillige bijdrage aan de zaal (richtbedrag € 7)


Foto: Jan Wiegers, Music Hall, was en olieverf op doek

_________________________________________________________________________________________________
KUNSTCAFÉ OVERBETUWE
WAAROM WORDT IEMAND KUNSTENAAR?

Vrijdag 24 augustus 2018 - 20.00 uur

 
Na een zomerstop start Kunstcafé Overbetuwe met een serie ontboezemingen van leden van Art Overbetuwe. Wat beweegt mensen om kunst te maken? Wat is hun uitdaging, hun ambitie?  Als eerste komt Jan Franssen uit Driel aan het woord op vrijdag 24 augustus in De KiK in Elst over zijn opleiding en loopbaan van verkoper tot binnenhuisarchitect en beeldend kunstenaar. Hij vertelt over zijn ambitie, de moeilijkheden en successen. Voor de toehoorders is er gelegenheid vragen te stellen.

 
Veel leden van Stichting ArtOverbetuwe  hebben een betaalde baan en maken in hun vrije tijd kunst. Sommigen verdienen als kunstenaar de kost. Een aantal heeft de kunstacademie gevolgd, anderen volgden cursussen of zijn autodidact. Wat drijft hen om energie, tijd en geld  in kunstzinnige activiteiten te steken? Met een serie verhalen wil Kunstcafé Overbetuwe de drijfveren van kunstmakers onder de aandacht brengen van een groot -al dan niet kunstminnend-  publiek. Via een voordracht of interview kan ieder die in de Overbetuwe kunst maakt , zijn of haar verhaal vertellen. Mee doen? Laat het weten via kunstcafeoverbetuwe@gmail.com of na afloop van het Kunstcafé op 24 augustus.

 
Kunstcafé Overbetuwe staat voor inspiratie en ontmoeting. Het is laagdrempelig en bedoeld voor alle kunstenaars en kunstliefhebbers in de gemeente Overbetuwe. Op de hoogte blijven van de activiteiten? Mail naar kunstcafeoverbetuwe@gmail.com met als onderwerp: nieuwsberichten ontvangen.

 
Plaats: Theater De KiK in Elst (achter de Hema)
 
Datum: vrijdag 24 augustus 2018
Tijd: inloop 19.30, start: 20.00 uur.
 
Kosten: vrijwillige bijdrage
_________________________________________________________________________________________________
KUNSTCAFÉ OVERBETUWE
EXCURSIE NAAR IDYLLES IN PARK LINGEZEGEN

Vrijdag 22 juni 2018 - 20.00 uur

Kunstcafé Overbetuwe organiseert vrijdagavond 22 juni een excursie naar de Berg Idylle en de Water Idylle in Park Lingezegen. Ontwerper Herman Verkerk van Event Architectuur vertelt bij beide Idylles over de vormgeving in relatie tot het landschap.

De Berg Idylle en de Water Idylle zijn gemaakt door EventArchitectuur. Bij de Idylles wordt een ecologische stapsteen (verbinding tussen verschillende natuurgebieden) gecombineerd met een rustplaats voor bezoekers. Voor de Berg Idylle ontwierp EventArchitectuur een langzaam oplopend terrassenlandschap, omringd door een gevarieerd bos. Vanuit de heuvel zijn diverse doorzichten naar het landschap gemaakt. De Water Idylle doet denken aan een ondergelopen weiland. Trottoirbanden liggen als bielzen verzonken in de klei en leiden je rond het wateroppervlak.

Na afloop van de excursie kunt u napraten met Herman Verkerk en elkaar bij De KiK in Elst (achter de Hema).

Plaats: we starten bij de Berg Idylle (tussen de A325, Sillestraat en De Broekakkers, nabij Shell station langs de A325).
Tijd: verzamelen  met auto of fiets om 19.45 uur. Start 20 uur.
Prijs: vrijwillige bijdrage.
_________________________________________________________________________________________________
NIEUWS VAN KUNSTCAFÉ OVERBETUWE
Mei 2018

Ongeveer 30 mensen waren bij de lezing van Rinke Nijburg in de bovenzaal van De KiK. Rinke bleek niet voor het eerst in Elst te zijn. Jo Verhoef had hem in het verleden uitgenodigd eigen werk te maken bij de beelden van kruisweg in de RK kerk. Een mooi toeval, dat de lezing op Goede Vrijdag was. Veel beelden van Rinke's werk kwamen voorbij. De interactie met het publiek was prima en na afloop kregen we veel positieve reacties. 'Inspirerend' was een woord dat het meest werd gebruikt. De vrijwillige bijdrage die we na afloop vroegen was gelukkig voor niemand een probleem. Na afloop bleven veel mensen nog lang napraten met elkaar en met Rinke en zijn vrouw.

Vrijdag 25 mei 2018
Wereldwijd de Heerlijkheid
Jan Franssen praat ons bij over de Manifestatie Wereldwijd de Heerlijkheid die van 14 tot en met 30 september 2018 plaats zal vinden op diverse locaties in Hemmen en Galerie De Sleedoorn in Zetten.
Locatie: De KiK. Inloop vanaf 19:30. Start: 20 uur. Consumpties voor eigen rekening.

Vrijdag 22 juni 2018
Excursie naar Idylles in Park Lingezegen
Anders dan anders, want deze keer niet op de laatste vrijdag van de maand maar op de voorlaatste vrijdag en niet binnen maar buiten. We gaan naar de Berg Idylle en de Water Idylle in Park Lingezegen o.l.v. Herman Verkerk van Event Architectuur.
Locatie: start bij de Berg Idylle (tussen de A325, Sillestraat en De Broekakkers, nabij Shell station langs de A325).
Tijd: verzamelen  met auto of fiets om 19.45 uur. Start 20 uur.
Prijs: vrijwillige bijdrage. Richtbedrag € 7,=.
Naborrelen: waar is op dit moment nog niet bekend. Dat laten we de volgende keer weten. Dan sturen we ook een plattegrondje mee.

Vrijdag 31 augustus 2018
Inez van de Spek  over 'Gerijpte jeugd'.
Inez voerde gesprekken met oudere (73-95) kunstenaars en kunstliefhebbers voor haar boek 'Gerijpte jeugd' dat in september uitkomt. Meer info in het volgende nieuwsbericht.

Planning toekomstige activiteiten
Wij (Jan, Frank en Els) waren afgelopen jaar druk met de organisatie van activiteiten van Kunstcafé Overbetuwe. Té druk naar onze smaak. Na de zomerstop gaan we daarom gemiddeld nog maar één keer per drie maanden een avond programmeren. Wel blijft er elke laatste vrijdag van de maand een Kunstcafé in De KiK. Wanneer iemand van jullie zelf iets in wil brengen op de avonden zonder programma: graag! Misschien wil je praten over je werk. Heb je een idee voor een kunstmarkt of een kunstwerk. Wil je gedichten voorlezen. Verzin het maar.

Kalender Kunstcafé Overbetuwe
We hebben een kalender gemaakt, waarin je niet alleen onze activiteiten, maar ook die van anderen staan vermeld. Natuurlijk alleen als we denken dat ze relevant zijn voor kunstenaars en kunstliefhebbers.

Jan Franssen, Frank Hemeltje, Els Mathijssen


_________________________________________________________________________________________________
KUNSTCAFÉ OVERBETUWE
De magie van schilderkunst

Vrijdag 30 maart 2018 - 20.00 uur
 
Kunstcafé Overbetuwe organiseert een lezing over de magie van de schilderkunst in Theater De KiK in Elst.  Inleider is kunstenaar Rinke Nijburg.

De bekende Nederlandse, in Arnhem woonachtige, kunstenaar  Rinke Nijburg is gefascineerd  door religie. Een thema dat hij verweeft met mythologie, de filosofie van het heden en de wereld van de magie. Zijn eigen werk is niet altijd even gemakkelijk te interpreteren, maar wel erg interessant om je in te verdiepen. Voor kunstenaars en kunstliefhebbers belooft het een boeiende avond te worden, waar je een andere kijk op schilderkunst kunt krijgen. Er is ruimte voor gesprek met de kunstenaar zelf en voor onderlinge discussie over het onderwerp.

Rinke Nijburg studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunst in Arnhem, Ateliers Arnhem en aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Vanaf 2001 is hij docent aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Werk van hem is opgenomen in toonaangevende museale, bedrijfs- en particuliere collecties.


Locatie: Theater de KiK, Dorpsstraat 39 Elst (achter de Hema)
Toegang: vrijwillige bijdrage na afloop


 


_________________________________________________________________________________________________
KUNSTCAFÉ OVERBETUWE IN SLIJK EWIJK
Donderdag 8 maart 2018 - 19.00 uur

Kunstwerk Strandpark Slijk-Ewijk: kennismaken met kunstenaars
Op donderdagavond 1 februari hebben Rob Voerman, Maria Roosen en Rob Sweere tijdens een informele bijeenkomst de bezoekers kennis laten maken met hun werk en oeuvre. Rob Voerman, Maria Roosen en Rob Sweere zijn de drie geselecteerde kunstenaars die met elkaar de strijd aan gaan om een kunstwerk te ontwerpen voor Strandpark Slijk-Ewijk. Op donderdag 8  maart presenteren zij hun schetsontwerpen en gaan de stembussen open voor inwoners van de gemeente Overbetuwe.

De bezoekers konden vragen stellen aan de kunstenaars. De Kunst Advies Commissie (KAC) was ook aanwezig om vragen te beantwoorden over het gehele proces. Speciaal voor dit project is de KAC uitgebreid met vertegenwoordigers uit Slijk-Ewijk en de medefinancier gebiedsontwikkelaar K3Delta. De organisatie van deze avond was in handen van het kunstcafé van Art Overbetuwe in samenwerking met gemeente Overbetuwe.

Aanmelden 8 maart
De presentaties op 8 maart beginnen rond 19.00 uur in Strandpark Watergoed. Iedereen uit de Gemeente Overbetuwe is van harte welkom! Aanmelden kan eenvoudig via: www.formdesk.nl/gemeenteoverbetuwe/kunstcafe

Foto kunstenaars - vlnr: Rob Voerman, Maria Roosen en Rob Sweere
 _________________________________________________________________________________________________
KUNSTCAFÉ OVERBETUWE IN SLIJK EWIJK

Donderdag 1 februari en 8 maart - 19.00 uur

 
Om het jaar krijgt één van de kernen van Overbetuwe een kunstwerk in de openbare ruimte. Dit jaar in de omgeving van strandpark Slijk-Ewijk. ​Drie kunstenaars ​zijn ​geselecteerd uit de ruim 50 aanmeldingen. ​Zij maken ​ieder ​een schetsontwerp voor het kunstwerk. De drie geselecteerde kunstenaars zijn: Rob Voerman, Rob Sweere en Maria Roosen.

Donderdag 1 februari: Kunstenaars ontmoeten
Op donderdag 1 februari organiseert Art Overbetuwe vanaf 19.00 uur een Kunstcafé in Watergoed Valburg. Iedereen is welkom om de kunstenaars en de kunstadviescommissie te ontmoeten. De kunstenaars vertellen u meer over hun visie en oeuvre. Ook is er gelegenheid om vragen te stellen.
 

Donderdag 8 maart: Presentatie schetsontwerpen
Op donderdag 8 maart presenteren de kunstenaars vanaf 19.00 uur hun schetsontwerp voor het kunstwerk bij Watergoed Valburg. U bent van harte welkom om bij deze presentaties aanwezig te zijn.
 
Stemmen
Na afloop van de presentaties van de schetsontwerpen kunt u stemmen op uw favoriete schetsontwerp. Dat kan 8 maart ter plekke tijdens de bijeenkomst of thuis via de website van de gemeente. De kunstenaar met het ontwerp dat de meeste stemmen krijgt, gaat het ontwerp uitwerken tot een definitief ontwerp. De oplevering van het kunstwerk staat voor medio 2019 gepland.

 
Aanmelden
Watergoed en de organisatoren van beide Kunstcafés stellen het op prijs wanneer u doorgeeft op welke avond(en) u aanwezig bent en met hoeveel personen. Dit i.v.m. het te plaatsen aantal stoelen, de inrichting van de zaal en de hoeveelheid koffie/thee die gezet wordt. Aanmelden doet u eenvoudig via: www.formdesk.nl/gemeenteoverbetuwe/kunstcafe
_________________________________________________________________________________________________
KUNST & CULTUURDEBAT IN ELST
Vrijdag 23 februari 2018 - 20.00 uur

In het kader van de komende gemeenteraadsverkiezing in maart 2018 organiseert de werkgroep Kunstcafe Overbetuwe een Kunst & Cultuurdebat in De KiK in Elst op vrijdagavond 23 februari. Iedere inwoner uit de Gemeente Overbetuwe is van harte welkom.

Wethouder Ron van Hoeven begint de avond met een toelichting op de huidige Kunst- & Cultuurnota, zodat iedere aanwezige helder voor ogen heeft, welk beleid er nu ligt, hoe dat tot stand is gekomen en waarom deze keuzes zijn gemaakt. Daarna wordt aan de hand van vragen en stellingen met de vertegenwoordigers van de politieke partijen en met het publiek gedebatteerd over hoe het ingezette beleid een vervolg krijgt in de nieuwe gemeenteraad.

Marga te Lintelo (voorzittter Stichting ART Overbetuwe) zit de avond voor. Debatleider is Frans van Daal van Vedecom, een Gelders communicatiebureau, gespecialiseerd in het neerzetten van onafhankelijke gespreksleiding, voorzitterschap, presentatie en interview bij debatten en discussiebijeenkomsten (Vedecom.nl).

Wanneer, waar, hoe laat?
Vrijdag 23 februari om 20 uur in De KiK in Elst (achter de Hema, vlak bij parkeerterrein Land van Tap,); inloop vanaf 19:30 uur. Fijn als u ons wilt laten weten of u komt via kunstcafeoverbetuwe@gmail.com.

Kunstcafé Overbetuwe is er voor kunstenaars en kunstliefhebbers in de Gemeente Overbetuwe en staat voor ontmoeting en inspiratie. De werkgroep Kunstcafé Overbetuwe organiseert excursies, ontmoetingen met kunstenaars, een debat als dit en meer. Op de hoogte blijven? Stuur een e-mail naar kunstcafeoverbetuwe@gmail.com en meld je aan voor de nieuwsberichten._________________________________________________________________________________________________
THEMA-AVOND CCE
JONGKIND EN HET IMPRESSIONISME

Vrijdag 26 januari 2018 - 20.00 uur

Spreker die avond is kunsthistorica Marieke van Der Heijden, verbonden aan Creatief Collectief Elst. Graag vooraf aanmelden via: info@creatiefcollectiefelst.nl.
Deze avond is er geen Kunstcafé.

Start: 20.00 uur; inloop vanaf 19:45 uur
Locatie: De Bibliotheek Elst, Europaplein 1,  6662 DD Elst

Reserveren: info@creatiefcollectiefelst.nl
Kosten: vrijwillige bijdrage bij het verlaten van de zaal.
_________________________________________________________________________________________________
NIEUWS VAN KUNSTCAFÉ OVERBETUWE
Januari 2018

Zowel de oudjaarsborrel van Kunstcafé Zetten als de nieuwjaarsborrel van Kunstcafé Overbetuwe werden goed bezocht. Tijdens de oudjaarsborrel sprak Chris Raats, voorzitter van Het Venster. Hij bedankte Patty Vaz Dias en Jo Verhoef voor hun inzet voor het Zettense Kunstcafé waarvan op deze avond afscheid werd genomen.

Aan het begin van de nieuwjaarsborrel kregen vijf sprekers kort het woord. Op verzoek van de aanwezigen sturen we je een overzicht van wat er allemaal op stapel staat op kunstgebied.

Frank Hemeltjen vertelde over de activiteiten van Kunstcafé Overbetuwe voor de komende maanden.

Donderdag 1 februari en donderdag 8 maart 2018
Kunstcafé Overbetuwe: gemeentelijk kunstwerk in Slijk-Ewijk
Maria Roosen, Rob Sweere en Rob Voermans zijn genomineerd voor het maken van een schetsontwerp voor een gemeentelijk kunstwerk bij het strandpark Slijk-Ewijk. Op 1 februari presenteren zij zichzelf. En op 8 maart tonen ze hun schetsontwerp.

Beide avonden: inloop 19 uur; programma 19:30-22 uur; napraten tot 22:30.
Landgoed Watergoed, Slijk-Ewijk.

Vrijdag 23 februari 2018
Kunst & Cultuurdebat in De KiK
Wethouder Ron van Hoeven begint met een toelichting op de huidige Kunst-& Cultuurnota.
Daarna wordt aan de hand van vragen en stellingen met de vertegenwoordigers van de politieke partijen en met het publiek gedebatteerd. Marga te Lintelo (voorzittter Stichting Art Overbetuwe) zit de avond voor.
Inloop 19:30; start 20.00 uur.

Vrijdag 30 maart 2018
Kunstenaar Rinke Nijburg te gast.
De mondelinge toezegging van Rinke is binnen. Kijk alvast eens op zijn website: www.rinkenijburg.com. Meer informatie volgt.

Vrijdag 27 april 2018
Géén Kunstcafé i.v.m. Koningsdag

Vrijdag 25 mei 2018
Excursie Park Lingezegen met de ontwerpers van het urnenveld.
Nog in gesprek met de ontwerpers, dus onder voorbehoud.

Jan Jansen is één van de vrijwilligers van de Kunstuitleen in de Sleedoorn in Zetten. Er is een website in aanbouw waarop binnenkort alle kunstwerken te zien zijn en ook direct gereserveerd kunnen worden. De Kunstuitleen wil graag meer leners aantrekken. Misschien moet er een uitgifteplek komen in Elst? Of iets anders? Jan deed een oproep om mee te denken. Flyers van de Kunstuitleen staan o.a. bij De KiK in Elst. En natuurlijk bij de Sleedoorn. Meer informatie over de Kunstuitleen en contact met Jan Janssen via: http://sleedoorn.nl/kunstuitleen/

Maddy Coopmans is één van de organisatoren van de grote Kunst- en Cultuurmanifestatie 'Wereldwijd de Heerlijkheid' die van 14 t/m 30 september 2018 zal plaatsvinden in Hemmen en Zetten. Het belooft een grote happening te worden met beeldende kunst, muziek, dans, theater, eten en drinken en een parade en dat alles in samenwerking met diverse lokale partijen. Te veel activiteiten om hier allemaal op te noemen. Flyers zijn o.a. te vinden bij De KiK en in de Sleedoorn. Maddy deed namens alle organisatoren een oproep voor hulp tijdens de manifestatie.

Antoin Buiting is bestuurder van Stichting Park Bredelaar in Elst. Hij deed een oproep voor deelname van kunstenaars aan het Streekfestival op zondagmiddag 27 mei 2018. Meer informatie en contact met Antoin via http://parkbredelaar.nl.

Marga Te Lintelo besloot de bijeenkomst met lovende woorden voor alle initiatieven van afgelopen jaar en een toast op 2018.

_________________________________________________________________________________________________
KUNSTCAFÉ OVERBETUWE
Theater de KiK - Elst

Vrijdag 19 januari 2018 - 20.00 uur


NIEUWS VAN KUNSTCAFÉ OVERBETUWE
– Een Nieuwjaarsbijeenkomst in januari 2018
– Thema-avond Creatief Collectief Elst in januari 2018
– Kunstcafé's na januari


In 2017 was het Kunstcafé Overbetuwe in De KiK op de laatste vrijdag van de maand om 17 uur. In het nieuwe jaar wijken we soms van die laatste vrijdag af. En meestal zullen we om 20 uur starten. Te beginnen met de Nieuwjaarsborrel. Waarom? Dat lichten we toe tijdens de bijeenkomst. Net als onze plannen voor 2018.
Wat er nog meer aan bod komt? Een blik terug en vooruit door het bestuur van Art Overbetuwe. Informatie over een grote Kunstmanifestatie die in september 2018 in Hemmen en Zetten gaat plaatsvinden. Buitenkok Antoin Buiting nodigt kunstenaars uit voor de streekmarkt op de Grote Bredelaar in Elst en licht toe waarom hij denkt dat ze daar goed passen. We beginnen met een toast op het nieuwe jaar, aangeboden door Stichting ART Overbetuwe.

Fijn als je:
 voor 11 januari laat weten of je komt. Dat kan via kunstcaféoverbetuwe@gmail.com.
 een nieuwjaarswens (in woord en /of beeld) wilt aanleveren. We zetten deze in een powerpointpresentatie. Ook voor 11 januari en via kunstcaféoverbetuwe@gmail.com.
 het evenement op Facebook van Art Overbetuwe over de nieuwjaarsbijeenkomst wilt delen (vanaf 01 januari)
 deze nieuwsbrief doorstuurt naar kunstenaars en kunstliefhebbers in de Overbetuwe die wij nog niet kennen.
Kosten: consumpties voor eigen rekening

Iedereen hele fijne feestdagen gewenst en een heel goed nieuw jaar met veel inspiratie door ontmoeting!
Werkgroep Kunstcafé: Jan Franssen, Frank Hemeltjen, Els Mathijssen

_________________________________________________________________________________________________
copyright ART Overbetuwe 2019
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu