Archief 2019 - ART Overbetuwe

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Archief 2019

Archief
Er wordt gewerkt aan een nieuwe website. In afwachting daarvan wordt deze website tot nader bericht niet bijgewerkt. Voor actuele informatie zie onze Facebookpagina._________________________________________________________________________________________________
WORKSHOP SCHILDEREN NAAR MODEL
ATELIER ILSE AARSMAN

Vrijdag 30 augustus 2019
10.00 tot 16.00 uur

Je leert de basis van het modeltekenen en het schilderen van menselijke vormen. Lijnen, perspectief, anatomie en materiaal komen aan bod aan de hand van een vrouwelijk model. De workshop bestaat uit een aantal korte standen, waarbij meerdere schetsen worden gemaakt en een langere stand voor het uiteindelijke schilderij. Ilse Aarsman geeft tijdens de workshop volop aanwijzingen en tips voor een geslaagd resultaat.

De workshop is geschikt voor iedereen, met of zonder ervaring.

Bij mooi weer wordt de heerlijke Italiaanse lunch buiten onder de fruitbomen geserveerd. Het is een echte verwen-dag! Voor koffie, thee en de lunch wordt gezorgd. Ook wordt voorzien in alle materialen die nodig zijn voor het maken van een schilderij. Zelf hoef je dus niets mee te brengen, behalve een gezonde dosis enthousiasme.

Locatie:   Wolfhoeksestraat 3a in Elst Gld.
Kosten:    € 75,00 p.p. Inclusief alle materialen, thee, koffie, lunch.

Aanmelden kan per mail.


_________________________________________________________________________________________________
25 juli 2019 - 22 augustus 2019

Op donderdag 25 juli en donderdag 22 augustus verzorg ik leuke inspirerende, verrassende en uitdagende workshops, in de prachtige Pluktuin De Tuinderij in IJzendoorn (aan de doorgaande weg van Echteld naar Ochten, parallel aan de A15 van Tiel naar Nijmegen)

Donderdagochtend 25 juli 09.30 - 12.00 uur - Schrijfworkshop
Donderdagmiddag  25 juli 13.00 - 15.30 uur - Muziekworkshop
Donderdagochtend 22 augustus  09.30 - 12.00 uur - Muziekworkshop
Donderdagmiddag  22 augustus  13.00 - 15.30 uur - Schrijfworkshop

Deelnamekosten per persoon per workshop: € 10,= Consumpties in de Pluktuin zijn voor eigen rekening. Aanmelden kan door mij een e-mail te sturen of te bellen: 0488-410239. Ik heb er zin in, het wordt weer genieten! Stel dat het eventueel zou regenen, dan is dat ook geen probleem, want het terras heeft zo nodig een overkapping en we kunnen ook uitwijken naar de twee kassen in de Pluktuin. De Pluktuin is niet goed te bereiken met het openbaar vervoer, maar er is wel voldoende parkeergelegenheid en de paden in de pluktuin zijn verhard, dus ook toegankelijk met rolstoel of rollator. Kom je ook?

Locatie:   Molenstraat 46b, 4053 HE IJzendoorn


_________________________________________________________________________________________________
RUIMTE en BEELD
uitwisseling nederlandse en baskische beeldhouwers

OPROEP AAN KUNSTMINNENDE MENSEN, BEDRIJVEN EN ORGANISATIESWORKSHOPS
Woensdag 24 juli 16.00 - 18.00 uur

Abstracte beeldhouwkunst in Nederland en in Spanje. Dat is het hoofdthema van het project ‘RUIMTE EN BEELD’ dat plaatsvindt in 2020 achtereenvolgens in Utrecht en in San Sebastián.

Het project bestaat uit drie delen: 1. Expositie, 2. Boek en 3. Culturele uitwisseling van typisch Nederlandse en typisch Spaans Baskische cultuuruitingen op culinair en muzikaal gebied.

Om dit interessante project te realiseren is er op woensdagmiddag 24 juli van 16.00 – 18.00 uur een sponsorbijeenkomst in Utrecht. Mensen, bedrijven en organisaties die realisatie mede mogelijk willen maken worden uitgenodigd om 24 juli naar Kunstruimte KuuB te komen. Daar wordt het project verder inhoudelijk toegelicht in woord en beeld. Voor diegenen die financieel of in natura een bijdrage toezeggen wordt een aantrekkelijke tegenprestatie aangeboden afhankelijk van de inbreng. Voor wat hoort wat.

Meer informatie via deze link.

Belangstelling?
Reageer vóór 17 juli: info@atelierfranssen.nl of bel 06-10696607_________________________________________________________________________________________________
ZOMERWORKSHOP SCHILDEREN IN DE BETUWE
ATELIER ILSE AARSMAN

Zaterdag 6 juli 2019 - 10.00 tot 16.00 uur

Deze dag vinden we onze inspiratie in en om de boerderij en boomgaard. Zwartbont vee, fruitbomen, een stilleven op het erf of in het atelier. Je kunt ook werken naar een foto of eigen fantasie. Aan de hand van het experimenteren met verf en technieken en het ontdekken van je eigen stijl, ontstaat een uniek en verrassend kunstwerk.

De workshop is geschikt voor iedereen, met of zonder ervaring.

Ilse Aarsman geeft tijdens de workshop volop aanwijzingen en tips voor een geslaagd resultaat. Rond het middaguur is er een uitgebreide Italiaanse lunch. Aan het eind van de dag sluiten we af met een hapje en drankje.

Locatie:    Wolfhoeksestraat 3a in Elst Gld.
Kosten:    € 75,00 p.p.
Inclusief:  alle materialen, thee, koffie, Italiaanse lunch, afsluitende borrel.

Aanmelden kan per mail.


_________________________________________________________________________________________________
Keuze kunstwerk Heteren 25 juni bekend
Tot en met maandag 3 juni konden inwoners van Overbetuwe stemmen op één van de drie ontwerpen voor een kunstwerk in Heteren. In totaal brachten 438 mensen hun stem uit. Welk kunstwerk er is gekozen, maken we op 25 juni in de middag bekend.
 
Publieksjury en vakjury
De keuze voor het kunstwerk wordt uiteindelijk op 25 juni gemaakt door het college van B&W van de gemeente. Zij bepalen aan de hand van de stemmen van inwoners (publieksjury) én het advies van de KunstAdviesCommissie (vakjury) welk kunstwerk er komt in Heteren. Op dinsdagmiddag 25 juni maken we dus bekend welk ontwerp heeft gewonnen.
 


_________________________________________________________________________________________________


_________________________________________________________________________________________________
KUNSTROUTE VALBURG
15 EN 16 JUNI 2019

Op zaterdag 15 juni en zondag 16 juni 2019 wordt voor de 10e maal de Kunstroute Valburg gehouden. Dit jaar stellen 10 kunstenaars hun tuin en/of atelier open en tonen schilderijen, grafiek, tekeningen, foto’s, keramiek en textiele werken.

Jubileumexpositie
Nieuw deze keer is de extra jubileumexpositie in restaurant ’Het Wapen van Valburg’ aan de Tielsestraat. Van de huidige deelnemers en van deelnemers in voorgaande edities van de Kunstroute Valburg wordt werk getoond.

10 kunstenaars, 6 locaties
Geëxposeerd worden tekeningen, schilderijen in zachte en uitbundige kleuren op doek, paneel en papier, abstract, figuratief en theatraal met mensfiguren of landschappelijke composities. Bijzonder zijn de foto’s van sprookjesachtige werelden en vervreemdende beelden. Het ruimtelijk werk varieert van organische en abstracte vormen tot vrouwenfiguren in divers materiaal zoals keramiek, metaal, hout, steen, ook zijn er creaties van textiel en andere materialen te zien. Deelnemers zijn Marianne Klein Breteler, Henny van Daalen, Will Peelen, Elfrie Peters, Sabina Brons, Nienke Wiering, Liesbeth Brinkhuis, Sander de Fouw, Marlies van Dijk en Nienke Faber.

Schoolproject
Alle leerlingen van de St Jacobusschool uit Valburg doen dit jaar weer mee aan de Kunstroute. Tijdens het schoolproject werken de leerlingen met divers en spannend materiaal. Een nieuwe uitdaging is een aantal grote kunstwerken die door groep 7 en 8 geplaatst worden in de route. De leerlingen worden begeleid en ondersteund door Valburgse beeldend kunstenaars waarvan ook enkele meedoen aan de Kunstroute.

Muziek
Op deze Kunstroute bent u van harte welkom tussen 11.00 uur en 17.00 uur. De route is prima te lopen en uitstekend te fietsen, de ateliers zijn te herkennen aan de roze ballonnen. Kijk voor de bijzondere activiteiten en muziek op www.kunstroute-valburg.nl


_________________________________________________________________________________________________


_________________________________________________________________________________________________
KUNST-ENTREE-ROUTE HETEREN
Zalencentrum De Bongerd

Maandag 27 mei 2019
19.30 - 21.00 uur

Beslis mee tijdens de presentatie op maandag 27 mei 2019
Gemeente Overbetuwe wil met haar actieve cultuurbeleid alle inwoners bereiken en betrekken. Om het jaar wordt één van de kernen van Overbetuwe verrijkt met een kunstwerk in de openbare ruimte. Dit jaar in Heteren. U kunt mee beslissen welk kunstwerk er geplaatst wordt.

Hoe komt dit kunstwerk tot stand?
De Kunst Advies Commissie (KAC) van de gemeente Overbetuwe en vertegenwoordigers vanuit de dorpsraad Heteren hebben Maria Roosen, Alphons ter Avest en Barbara Recourt & Fons Broess geselecteerd uit de ruim 30 aanmeldingen. Zij hebben een schetsontwerp gemaakt voor het kunstproject.

Maandag 27 mei: presentatie schetsontwerpen
Op maandag 27 mei presenteren de kunstenaars om 19.30 uur de drie schetsontwerpen voor de Kunst-Entree-Route bij De Bongerd in Heteren. U bent van harte welkom om bij deze presentatie aanwezig te zijn. De kunstenaars vertellen u meer over hun visie en ontwerp. Ook is er gelegenheid om vragen te stellen.

Stemmen
Na afloop van de presentatie van de schetsontwerpen kunt u, als Publieksjury, stemmen op uw favoriete schetsontwerp. Dat kan 27 mei ter plekke tijdens de bijeenkomst of thuis via de website van de gemeente. Naast de keuze van de Publieksjury brengt de Vakjury, bestaande uit de Kunst Advies Commissie en vertegenwoordigers van de Dorpsraad, een advies uit. Het college van burgemeester en wethouders maakt de uiteindelijke keuze op basis van beide adviezen. Dat ontwerp wordt uitgewerkt tot een definitief ontwerp. De oplevering van het kunstwerk staat voor 2020 gepland.

Wij stellen het op prijs als u doorgeeft of u aanwezig bent en met hoeveel personen. Aanmelden doet u eenvoudig via: https://www.formdesk.com/gemeenteoverbetuwe/kunstwerkheteren

Zalencentrum De Bongerd
Flessestraat 54
6666 CR Heteren_________________________________________________________________________________________________
EXPOSITIE - VERBEELDING

ANS HENDRIKSEN - Beelden
ELLEN KOELEWIJN - Schilderijen

Zaterdag 11 en zondag 12 mei 2019
12.00 tot 17.00 uur

Dorpsschuur Lent
Oosterhoutsedijk 29
6663 KS VEUR - LENT

Toegang gratis


_________________________________________________________________________________________________
KUNSTCAFÉ OVERBETUWE
KUNSTENAAR AAN HET WOORD - GÉ BERNS

Vrijdag 26 april 2019 - 20.00 uur

Op vrijdag 26 april houden we weer ons maandelijkse Kunstcafé in Theater De KiK. Tijdens dit Kunstcafé komt Gé Berns vertellen over zijn passie, inspiratie en zijn weg van ‘Techniek naar Artistiek’. Op dit moment exposeert Gé in Zuid-Spanje en zal tijdens het Kunstcafé ook voorbeelden van zijn werk laten zien.

Het Kunstcafé is vanaf 19.30 uur open en iedereen is welkom om binnen te lopen en te luisteren naar het verhaal van Gé Berns.

Gé ging na zijn studie werktuigbouwkunde naar de Kunstacademie in Arnhem, waar hij zijn kunstonderwijsbevoegdheid behaalde. Tijdens zijn studieperiode heeft hij veel gereisd door Midden- en Zuid-Amerika, Zuidoost Azië en het Midden-Oosten. Waarbij hij op zoek ging naar oude culturen, architectuur en mythologie. De mummies in Egypte en de schedelvervormingen die hij zag bij de Maya's in Mexico inspireerden hem tot het maken van kunst. Beide soorten vervormingen werden door mensen uitgevoerd. In onze moderne tijd pakt Christo gebouwen in, ook vervormingen, op zijn manier. Vervormingen inspireren hem nog steeds, vooral gezichtsvervormingen, maar zijn vrije werk is veel breder. Thema's zoals, Kariatiden en Mythologische goden hebben op dit moment zijn aandacht. Gé heeft ook veel geëxposeerd in binnen- en buitenland en op dit moment exposeert hij permanent in Zuid-Spanje.

‘Deze totaal andere richting moest, ik kon niet anders, kunst moet(d)’
Datum:     vrijdag 26 april 2019
Aanvang:  20 uur; inloop vanaf 19.30 uur
Locatie:    bovenzaal Theater De KiK (achter de Hema)
Kosten:    vrijwillige bijdrage (richtbedrag € 10,00)


Kunstcafé Overbetuwe staat voor inspiratie en ontmoeting. Het is laagdrempelig en bedoeld voor alle kunstenaars en kunstliefhebbers in de gemeente Overbetuwe. Op de hoogte blijven van de activiteiten? Mail naar kunstcafeoverbetuwe@gmail.com met als onderwerp: nieuwsberichten ontvangen.
_________________________________________________________________________________________________


_________________________________________________________________________________________________
KUNSTCAFÉ OVERBETUWE
HET BELANG VAN COMMUNICATIE OVER KUNST

Vrijdag 29 maart 2019 - 20.00 uur

Wat zegt een kunstwerk over de maker, en wat zegt de maker er zelf over? Schrijver en kunstcriticus Rob Smolders is 29 maart te gast bij Kunstcafé Overbetuwe. Tijdens zijn lezing gaat hij in op het belang van communicatie over kunst. Ook gaat Rob in gesprek met de bezoekers. Hoe praten zij over  hun kunstwerken? Gebruik deze avond om je communicatie over kunst te verbeteren en kom naar De KiK!
 
Een veelgehoorde klacht van beeldende kunstenaars is: ik kan mijn werk niet uitleggen of verklaren. Communicatie is heel erg op taal gericht. Is het waar dat beelden voor zich spreken? En zo ja, wat zeggen ze dan? Is dat altijd zo? Heeft het dezelfde functie als de toelichting in woorden, namelijk dat mensen, wanneer ze je werk waarderen, ook iets van jou hebben leren kennen? Hoe onthullend is het kunstwerk?
 
Kunst maken is een manier om jezelf te verwezenlijken en je te mengen onder een potentieel groot publiek. Het is ook een manier om je positie in de wereld te bepalen, om commentaar of kritiek te leveren.
 
In zijn lezing gaat Rob in op de volgende  aspecten: Wat zeg je met woorden? Welke begrippen gebruik je, welke informatie geef je prijs? Je presenteert je als kunstenaar door middel van een website, je maakt een persbericht bij exposities, misschien ook (toch maar) een verklarende tekst, je geeft eens een interview. In al die gevallen moet je woorden beschikbaar hebben.

Datum:      vrijdag 29 maart 2019
Aanvang:   20 uur; inloop vanaf 19.30 uur
Locatie:     bovenzaal Theater De KiK (achter de Hema)
Kosten:      vrijwillige bijdrage (richtbedrag 10 euro)


Kunstcafé Overbetuwe staat voor inspiratie en ontmoeting. Het is laagdrempelig en bedoeld voor alle kunstenaars en kunstliefhebbers in de gemeente Overbetuwe. Op de hoogte blijven van de activiteiten? Mail naar kunstcafeoverbetuwe@gmail.com met als onderwerp: nieuwsberichten ontvangen.

Foto: Frans Rentink


_________________________________________________________________________________________________
DICHTER BIJ DE SCHRIJFSTER
YVONNE VAN DER LAAN

Woensdag 20 maart 2019 - 20.00 uur
Nannenberghuis, Opheusden

Op woensdagavond 20 maart a.s. verzorgt schrijfster/kunstenares Yvonne van der Laan (alias Gedichtenlaantje) een presentatieavond, in het Nannenberghuis in Dodewaard. In de eerste helft van het programma vertelt ze over haar boek "Positiefjes" en de schrijf- en kunstwerken die, ook voor blinden en slechtzienden, zijn ontstaan in de afgelopen jaren. Ze vertelt ook over een paar bijzondere samenwerkingen die tot stand zijn gekomen.
En....er komt een speciale gast optreden!
In de tweede helft van het programma (na de pauze) licht Yvonne een aantal tipjes van de sluier van haar tweede boek "Met hart en ziel", dat naar verwachting in de loop van dit jaar uit zal komen. Het wordt een inspirerend en uitdagend boek, waarmee de lezer vanuit verschillende verrassende invalshoeken wordt aangezet tot een positiever bewustzijn, om ook eens wat vaker "out of the box" te denken, zich vaker te verwonderen, te durven "spelen" en creëren, maar ook: om minder afhankelijk te zijn van (o.a. de mening van) anderen. Kortom: om meer jezelf te mogen zijn, te staan voor wie jij bent, te vertrouwen op jezelf, liefdevol te leven "met hart en ziel" en zo nóg meer te genieten van 'de kleine dingen die het doen'. Een fijn, leuk, mooi cadeau- en bewaarboek om regelmatig weer eens op te pakken en te kijken wat het dan opnieuw met je doet en meegeeft. Net als haar dichtbundel  "Positiefjes" zal ook dit (totaal andere) boek worden geïllustreerd met haar eigen beeldende kunst.

Er is gelegenheid om te reageren en vragen te stellen of bijvoorbeeld thema's aan te dragen, want zo hoopt de schrijfster met haar boek nóg beter aan te kunnen sluiten op haar lezerspubliek.
Het programma begint om 20 uur, de zaal is open vanaf 19.30u. De entree en het eerste kopje koffie of thee is gratis, overige consumpties zijn voor eigen rekening. Het duurt tot ongeveer 22.00 uur.
Kom je ook?

Aanvang: 20.00 uur
Locatie:   Nannenberghuis, Matensestraat 22A in Dodewaard


_________________________________________________________________________________________________
WORKSHOP MOZAÏEK
Creatief Collectief Elst

Zaterdag 16 maart 2019    - 13.30 tot 16.30 uur


Een aantal docenten van Creatief Collectief Elst (CCE) geeft naast hun reguliere lessen ook workshops. Binnenkort staat er een workshop mozaïek op het programma.

Annelou Teunissen verzorgt op 16 maart 2019 een workshop mozaïek. In drie uur maak je een werkstuk in de vorm van een vogeltje of hartje, bijvoorbeeld te gebruiken als sleutelhanger of als leuk cadeautje. Deze workshop duurt van 13.30 tot 16.30 uur.

Je kunt de workshop zelf volgen, maar je kunt het natuurlijk ook cadeau doen. Leuk om samen een middag of dag creatief bezig te zijn!
Kun je niet op deze datum, maar heb je wel belangstelling voor het volgen van een workshop? Misschien met je familie, vrienden, collega's? Neem gerust contact op met CCE voor de mogelijkheden.
 
Voor inschrijven of meer informatie kun je terecht op www.creatiefcollectiefelst.nl._________________________________________________________________________________________________


_________________________________________________________________________________________________
KUNSTCAFÉ OVERBETUWE
ELFJES MAKEN MET SCHRIJFKRING ELST

Vrijdag 22 februari 2019 - 20.00 uur

Het Kunstcafé van vrijdag 22 februari in De KiK, wordt verzorgd door Schrijfkring Elst. Na een korte introductie gaan de bezoekers zelf aan het werk. Met een gedicht van elf regels, bekend als 'elfje', ga je proberen je gedachten en emoties over te brengen op anderen.

Bijna iedereen denkt na over zichzelf en de wereld waarin hij leeft. Velen praten daarover. Een aantal daarvan vertrouwt die gedachtes en emoties ook aan het papier toe. Hennie van Ee en Jan Zwier, begeleiders van de Schrijfkring Elst, zijn in 2017 op zoek gegaan naar die mensen. Dat leidde tot een groepje van acht gelijkgestemden.  Samen gaan ze elke twee weken met taal aan de slag. Hun doel is elkaar op de juiste wijze uit te dagen. Aan de hand van leuke schrijfopdrachten tijdens de bijeenkomsten, maar ook thuis.

Tijdens het Kunstcafé wil Schrijfkring Elst je graag kennis laten maken met een aantal van hen. Naast een korte toelichting op hun ontstaan, ga je zelf aan de slag met het maken met ‘elfjes’ in een workshopachtige ambiance. Dan ervaar je zelf hoe leuk het is om de eigen gedachten in poëzie om te zetten. Elk onderwerp is daarvoor geschikt. Bijvoorbeeld een kunstwerk, een ontmoeting of een herinnering. Na afloop kun je in de foyer van De KiK met de deelnemers in gesprek gaan over taal, kunst en andere meer of minder belangrijke zaken. Fijn als je pen en papier mee brengt!


Aanvang: 20 uur; inloop vanaf 19.30 uur
Locatie:  bovenzaal Theater de KiK, Elst (achter de Hema)
Prijs:      vrijwillige bijdrage (richtbedrag € 7,-)Kunstcafé Overbetuwe staat voor inspiratie en ontmoeting. Het is laagdrempelig en bedoeld voor alle kunstenaars en kunstliefhebbers in de gemeente Overbetuwe. Op de hoogte blijven van de activiteiten? Mail naar kunstcafeoverbetuwe@gmail.com met als onderwerp: nieuwsberichten ontvangen._________________________________________________________________________________________________
VALENTIJNSWORKSHOP BEELDHOUWEN
Creatief Collectief Elst

Zondag 17 februari 2019 - 9.30 tot 16.30 uur


Een aantal docenten van Creatief Collectief Elst (CCE) geeft naast hun reguliere lessen ook workshops. Binnenkort staan er twee workshops mozaïek en één beeldhouwen op het programma.

Els Mathijssen geeft op 17 februari een Valentijnsworkshop. Je werkt met speksteen, een zachte steensoort die je met handgereedschap gaat bewerken. In een dag kun je een klein beeldje maken. De workshop duurt van 9.30 tot 16.30 uur en je wordt verwend met een heerlijke en gevarieerde lunch.
 
Je kunt de workshops zelf volgen, maar je kunt ze natuurlijk ook cadeau doen. Bijvoorbeeld op Valentijnsdag. Leuk om samen met je geliefde een middag of dag creatief bezig te zijn!
 
Kun je niet op deze data maar heb je wel belangstelling voor het volgen van een workshop? Misschien met je familie, vrienden, collega's? Neem gerust contact op met CCE voor de mogelijkheden.
 
Voor inschrijven of meer informatie kun je terecht op www.creatiefcollectiefelst.nl.

_________________________________________________________________________________________________
WORKSHOP MOZAÏEK
Creatief Collectief Elst

Zaterdag 16 februari 2019 - 13.30 tot 16.30 uur
Zaterdag 16 maart 2019    - 13.30 tot 16.30 uur


Een aantal docenten van Creatief Collectief Elst (CCE) geeft naast hun reguliere lessen ook workshops. Binnenkort staan er twee workshops mozaïek en één beeldhouwen op het programma.

Annelou Teunissen verzorgt op 16 februari én op 16 maart 2019 workshops mozaïek. In drie uur maak je een werkstuk in de vorm van een vogeltje of hartje, bijvoorbeeld te gebruiken als sleutelhanger of als leuk cadeautje. Deze workshops duren van 13.30 tot 16.30 uur.

Je kunt de workshops zelf volgen, maar je kunt ze natuurlijk ook cadeau doen. Bijvoorbeeld op Valentijnsdag. Leuk om samen met je geliefde een middag of dag creatief bezig te zijn!
Kun je niet op deze data maar heb je wel belangstelling voor het volgen van een workshop? Misschien met je familie, vrienden, collega's? Neem gerust contact op met CCE voor de mogelijkheden.
 
Voor inschrijven of meer informatie kun je terecht op www.creatiefcollectiefelst.nl._________________________________________________________________________________________________
VENETIË

Thema-avond CCE
Vrijdag 25  januari 2019

De laatste thema-avond van het cursusjaar vindt plaats in de bovenzaal van Theater De KiK in Elst. Arno van Hoeven, inmiddels bekend bij veel van de vaste bezoekers van onze thema-avonden, komt ons die avond vertellen over Venetië. De ingang van De KiK vind je achter De Hema.

Spreker:       Arno van Hoeven
Datum:        vrijdag 25 januari om 20.00 uur, zaal open 19.45 uur
Locatie:       Theater de KiK, Elst
Reserveren: info@creatiefcollectiefelst.nl / 06 1932 4660

_________________________________________________________________________________________________
NIEUWSBRIEF 31

We wensen je een gezond, gelukkig en creatief 2019 toe!

Vernieuwde website
Mede dankzij de nieuwe privacywetgeving hebben we onze website nog eens kritisch onder de loep genomen. Naast de wettelijke aanpassingen wilden we de site ook een meer eigentijdse uitstraling geven. We zijn daarvoor in zee gegaan met Carien Klein-Breteler uit Elst. Ze hielp ons met privacy, veiligheid, cookies, een proclaimer, goede leesbaarheid op alle digitale apparaten én het opnieuw vormgeven van de site. Wij zijn blij met het resultaat. Maar wat vanzelfsprekend zwaarder telt, is wat bezoekers van de site vinden. Fijn als je een kijkje wilt nemen op creatiefcollectiefelst.nl en eventuele verbeterpunten aan ons door wilt geven.

Cursus Kunstgeschiedenis: Overzicht Klassieken tot Renaissance
In februari start Marieke van der Heijden met het eerste deel van een overzicht van de Europese kunstgeschiedenis. Het is een cursus van vier lessen waarin de kunstgeschiedenis in vogelvlucht wordt behandeld. Bekende en belangrijke kunstwerken worden binnen de grote lijnen van de kunstgeschiedenis geplaatst. Zodat je voor jezelf op een rijtje krijgt wanneer welke stijlen aan de orde waren. Overzicht deel 2 kun je in het cursusjaar 2019-2020 verwachten. Meer informatie op creatiefcollectiefelst.nl. Opgeven kan via het inschrijfformulier op creatiefcollectiefelst.nl

Nieuw! Cursus Mixed Media voor creatieve decoraties
Op maandagavond 11 februari start Wim Mecking deze nieuwe cursus van zes lessen in de Werkplaats van CCE. Onder de noemer ‘Mixed Media’ komen diverse creatieve technieken samen in decoraties. Dat kan op verschillende ondergronden, zoals schildersdoek, board, een deksel, kistje of schaal. In één werkstuk kun je zowel papier, stoffen als allerlei andere materialen of attributen verwerken. Je speelt met compositie en vormgeving in een boeiende creatieve ontdekkingstocht. Je leert de basisvaardigheden en diverse materialen kennen en gebruiken. Na een korte introductie kom je al snel tot eigen creaties. En ontdek en ontwikkel je als vanzelf  jouw eigen voorkeuren en creatieve stijl. Ook hier meer informatie op creatiefcollectiefelst.nl

Nieuw! Basiscursus Druktechnieken
Sommige druktechnieken zijn ouder dan de boekdrukkunst. Andere zijn vele malen simpeler aan te leren. En leveren snel zichtbaar decoratief resultaat op. Een eenvoudig stempel is daar een goed voorbeeld van. In deze basiscursus starten we met een korte zoektocht naar dit soort gemakkelijk te vervaardigen drukwerken. Stap voor stap gaan we via karton- en tempexdruk over naar het meer ambachtelijke linoleum snijwerk, tot en met het afdrukken. Waarbij we drukverf op kleur kiezen, mengen en uitrollen. Daaraan vooraf gaat nog het maken van een eigen compositie, schetsontwerp en afbeelding. Op zaterdagochtend 9 februari, van 10 tot 12 uur, start Wim Mecking de nieuwe cursus van vier lessen in de Werkplaats van CCE. Meer informatie op onze website.

Workshops Mozaïek
Op twee zaterdagmiddagen is er in de Werkplaats van CCE een workshop mozaïek. In drie uur maak je een mozaïek in de vorm van een vogeltje of hartje, bijvoorbeeld te gebruiken als sleutelhanger of als leuk cadeautje. Je kunt de workshop natuurlijk ook aan iemand cadeau doen! Belangstelling voor deze gezellige, creatieve middag? Inschrijven kan via info@creatiefcollectiefelst.nl. Voor meer informatie over de workshop kun je contact opnemen met de docente Annelou Teunissen (06-46167353 of villa.teun@gmail.com.).
Data: 16 februari of 16 maart
Tijd: 13.30 tot 16.30 uur; inloop vanaf 13.15 uur
Prijs: € 30,- per persoon; inclusief alle materialen, koffie, thee, lekkers    
Plaats: Werkplaats CCE

Valentijnsworkshop beeldhouwen
Kom op zondag 17 februari samen of alleen naar de Werkplaats van CCE en maak van een stuk speksteen een beeldje. Een hart maken? Prima natuurlijk, maar er is veel meer mogelijk met speksteen. Plezier in het maken en je creatief uiten staan voorop. Je wordt deze dag ook in de watten gelegd met een heerlijke lunch. De workshop is geschikt voor beginners en gevorderden. Belangstelling? Inschrijven kan via info@creatiefcollectiefelst.nl.
Tijd: 9.30-16.30 uur.
Prijs: €65,- per persoon, inclusief een stuk steen van max. 2 kg, gebruik van alle gereedschap, koffie/thee met lekkers en lunch.
Plaats: Werkplaats CCE

Agenda
25 januari thema-avond Venetië in de bovenzaal van Theater De KiK (achter de Hema)
5 februari start cursus van vier lessen kunstgeschiedenis
9 februari start basiscursus van vier lessen druktechnieken
11 februari start cursus van zes lessen Mixed Media
16 februari workshop  mozaïek
17 februari Valentijnsworkshop beeldhouwen
5 maart start cursus van vier lessen aquarel
16 maart workshop  mozaïek
14 april cursistenexpositie bij Landerij De Park_________________________________________________________________________________________________
BEELDHOUWEN IN DE BETUWE

WORKSHOP BEELDHOUWEN
GALERIE - ATELIER ILSE AARSMAN

Zaterdag 19 januari 2019 - 10.00 tot 16.00 uur

Deelname aan de workshop beeldhouwen is ideaal om kennis te maken met beeldhouwen. Ook voor gevorderden is het een inspirerende workshop. Leuk als vriend(inn)en-uitje of familie-activiteit!

Na uitleg over gereedschap en technieken ga je aan de slag met een zelfgekozen steen. We werken met Braziliaans en Aziatisch speksteen en serpentijn. Vervolgens doorloop je alle stadia van ruwe steen tot beeld. Tijdens de laatste fase, het polijsten, komen onvermoede kleuren uit de steen tevoorschijn. Altijd een fantastisch moment. Een spannende ervaring die ongetwijfeld naar meer gaat smaken!

Het is een echte verwen-dag. Voor koffie, thee en de Italiaanse lunch wordt gezorgd. Ook wordt voorzien in alle materialen en gereedschappen die nodig zijn voor het maken van een beeld. Zelf hoef je dus niets mee te brengen, behalve een gezonde dosis enthousiasme.

Bij mooi weer werken we buiten op het erf van de prachtige monumentale boerderij.

Prijs: € 75,= inclusief steen, gebruik van gereedschap, koffie, thee en uitgebreide lunch.
Aanmelden kan per mail.

Atelier Ilse Aarsman Beeldende Kunst

Wolfhoeksestraat 3a
6661 PH Elst (Reeth)


_________________________________________________________________________________________________
Terugblik thema-avond Paleis Soestdijk
Anders dan anders, deze thema-avond, want dit keer eens geen onderwerp uit de kunstgeschiedenis. Tegelijkertijd ook een beetje wel als anders, want veel in het paleis moet behouden blijven vanwege de kunsthistorische waarde. Inleider Ben Verfürden vertelde op een prettige, heldere manier, met veel verstand van zaken en achtergrondkennis, over de geschiedenis van Paleis Soestdijk. Ooit gebouwd als -relatief- kleine buitenwoning van de burgemeester van Amsterdam, kwam het via verscheidene uitbreidingen tot zijn huidige vorm. Dat laatste dankzij de Russische vrouw van prins Willem II, die het toenmalige paleis wel wat klein vond in vergelijking met haar ouderlijk huis.
Ook erg interessant was een inkijkje in het proces, waarmee het Paleis eigendom is geworden van Made By Holland. En de vele factoren, waarmee rekening gehouden moet worden bij de renovatie en herbestemming van het paleis. Al is de herbestemming nog niet helemaal voltooid, toch zijn er al publieksactiviteiten. Zo trad Sting er op en was er een opera in de vijver.  Als alle plannen gerealiseerd worden, dan hebben we over een paar jaar een prachtig complex waar mooie voorstellingen en andere activiteiten plaats gaan vinden en waar veel mensen uit binnen- en buitenland op af zullen komen.
Na afloop gehoord: 'wat komt er veel kijken bij dit plan', 'petje af, voor de mensen die dit hele proces overzien en begeleiden', 'ik ga zeker met mijn (klein-)kinderen naar de familietentoonstelling 'Vind het uit'.

12 januari 2019: start nieuwe cursus Tiffany
De korte cursus Tiffany start -bij voldoende deelnemers- weer op zaterdag 12 januari. In zes lessen van 2,5 uur maak je een compleet werkstuk. Beginners werken met het ontwerp dat de docent Gery Garttener al voor je heeft klaar liggen. Omdat je de kleuren glas zelf kiest en invult op het ontwerp, worden de werkstukken toch heel verschillend. Gevorderden kunnen met een eigen ontwerp aan de slag.
Cursustijd: zaterdag 9.30-12 uur.  
Let op: de cursus begint en eindigt een ½ uur vroeger dan eerdere cursussen.
Cursusprijs: € 175,- voor zes lessen inclusief gebruik van alle gereedschap en materialen.
Inschrijven via de website.

25 januari 2019: Thema-avond over Venetië in De KiK
De laatste thema-avond van het cursusjaar vindt plaats in de bovenzaal van Theater De KiK in Elst. Arno van Hoeven, inmiddels bekend bij veel van de vaste bezoekers van onze thema-avonden, komt ons die avond vertellen over Venetië. In bijgaande flyer en op de website vind je meer informatie. De ingang van De KiK vind je achter De Hema.

Dinsdag 5 maart: start nieuwe cursus Aquarel
Ook Joke van Hoeven start in maart weer met een korte cursus. De cursus is geschikt voor beginners en gevorderden en gaat door bij voldoende deelnemers.
Dinsdagochtend 9.30-11.30 uur; data 5, 12, 19 en 26  maart 2019.
Cursuskosten: € 50,- voor 4 lessen van 2 uur; je gebruikt je eigen materialen.

Februari: expositie Joke van Hoeven in Zetten
Van 1 februari tot en met 24 februari exposeert Joke van Hoeven in Galerie de Sleedoorn in de Piersonstraat in Zetten. Haar aquarellen exposeert ze samen met bronzen objecten / beelden van Tina Lintveld. De galerie is open van vrijdag tot en met zondag tussen 14:00 en 17:00 uur. In januari liggen de flyers van de expositie in beide lokalen.

Maandag 4 februari: start cursus Overzicht Europese Kunstgeschiedenis I
Marieke van der Heijden behandelt in vogelvlucht de Europese kunstgeschiedenis. Van de Klassieke kunst, via de Middeleeuwen eindigt de reis met de Renaissance.
Overzicht II kunt u in het cursusjaar 2019/2020 tegemoet zien.
Maandagavond 19.30 – 21.30 uur; data 4, 11, 18 en 25 februari 2019.
Cursuskosten: € 65,- voor 4 lessen van 2 uur.

Kerstvakantie
Van 22 december tot en met 6 januari hebben vrijwilligers en docenten kerstvakantie. Het kan zijn dat er dan iets later dan gebruikelijk wordt gereageerd op e-mail of telefoon.

We wensen iedereen hele mooie feestdagen en een creatief, maar bovenal gezond, 2019!
Vrijwilligers en docenten_________________________________________________________________________________________________
EXPOSITIE HEALING ENVIRONMENT
Ilse Aarsman - Ellen Koelewijn

14 september 2018 - 13 januari 2019

De expositie “Healing Environment” van beeldend kunstenaars Ellen Koelewijn en Ilse Aarsman bestaat uit aan de natuur gerelateerde onderwerpen. Ook de mens maakt daarvan deel uit.

De kunstenaars beogen toeschouwers met de gekozen schilderijen energie en vertroosting te bieden. De afbeeldingen zorgen ervoor dat gedachten een andere wending kunnen nemen. Kunst is belangrijk in een helende omgeving. Kunst kan afleiden, geruststellen, tot nadenken stemmen, vrolijk maken en inspireren.

Beroepsfotograaf Ellen Koelewijn vertaalt haar foto’s in mysterieuze en sferische schilderijen. Deze roepen een sprookjesachtig gevoel op, waardoor je getrokken wordt in de wereld van mystiek.

Ilse Aarsman vindt haar inspiratie onder andere in de natuur van het Toscaanse landschap. Krachtig neergezet met paletmes en spalter lijkt het alsof het in beweging is. Je moet zoeken naar het beeld, de lucht, de bergen.

Roessingh, Centrum voor Revalidatie
Roessinghsbleekweg 33
7522 AH Enschede

Openingstijden: alle dagen 8.00 - 21.00 uur_________________________________________________________________________________________________
NIEUWS VAN KUNSTCAFÉ OVERBETUWE
Oktober 2018

Verslag Kunstcafé 28 september in Hemmen
Ongeveer 25 mensen waren aanwezig bij de Music Drawing Performance nr. 18 van Rinke Nijburg en Andries van Rossum. Het thema was 'Wereldwijd het Hemelrijk”. Andries improviseerde achter de piano, Rinke tekende met vnl. houtskool op een enorm vel papier (ca. 5 x 3 meter). Om zo'n groot vel te vullen in drie kwartier bleek ook fysiek een stevige klus. Voor de toeschouwers was het spannend om te zien waar hij heen ging met de vele punten, lijnen en wolkachtige structuren die hij aanbracht op het papier. Muziek en tekening waren niet nadrukkelijk op elkaar afgestemd, maar er ontstonden wel losse verbindingen en associaties. De muziek trok soms de aandacht met stiltes en met tokkelen op de snaren van de piano, het tekenen kenmerkte zich door een afwisseling van drukke bewegingen en het zorgvuldig plaatsen van tekens op het papier door Rinke.

Na afloop kwamen er heel wat vragen uit het publiek, waardoor hun werkwijze en samenwerking duidelijker werd. Zowel Rinke als Andries zeiden niet heel erg op elkaar te letten. Andries heeft vooraf geen idee waar het met zijn muziek heen gaat. Rinke had daar al wel over nagedacht. Voor beiden blijft het spannend om voor publiek te werken, maar ze sluiten zich daar zoveel mogelijk voor af. Live improviseren geeft hen de druk om door te gaan en niet té lang na te denken. Maar het risico van mislukken is er altijd.

Vrijdag 26 oktober 2018
Marco Overdiep in de reeks 'Waarom wordt iemand kunstenaar?'
In de recent gestarte reeks “Waarom wordt iemand kunstenaar” komt de Elster kunstenaar Marco Overdiep (1942) aan het woord. Hij heeft op latere leeftijd een verborgen creatief talent ontdekt, dat hij op verschillende terreinen heeft vorm gegeven. Na zijn loopbaan als journalist en persvoorlichter kwam Marco Overdiep in Elst wonen. Hij ging zijn fantasie en verbeelding ruimte geven. Het resulteerde in meer dan 300 beelden. Hij ging door een creatief proces waarbij hij klei, steen, metaal en glas gebruikte om zijn gedachten en gevoelens uit te drukken in ruimtelijke vormen. Het merendeel van zijn beelden is abstract.

Marco exposeerde veel in galeries en beeldentuinen, bijvoorbeeld in de Keukenhof in Lisse. Daarnaast schreef hij het boek ‘De Toverboom’, waarin fantasieverhalen staan die zich afspelen in het Sonsbeekpark te Arnhem. Het boek is voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Marco is een waarnemer van dingen waaraan veel mensen voorbij gaan. In zijn foto’s laat hij dat iedere dag zien op Facebook. Aan het eind van het jaar bundelt hij een selectie van foto’s in een boekje van 80 pagina’s. Er zijn al zo’n zes boekjes in eigen beheer verschenen.

Locatie: bovenzaal De KiK; Aanvang: 20 uur; Prijs: vrijwillige bijdrage (richtbedrag € 7,-).
Hopelijk worden andere kunstenaars geïnspireerd om hun verhaal te delen en mee te doen. Geef je op via: kunstcafeoverbetuwe@gmail.com.

Vrijdag 30 november 2018
Inez van de Spek “Oudere Gelderse kunstenaars & kunstkenners over wat hen beweegt”
Inez van der Spek kondigden we al eerder aan. Gelukkig kwam van uitstel geen afstel. En dankzij het uitstel kan zij meteen ook haar boek “Gerijpte jeugd” -dat inmiddels is gedrukt- tonen. Inez heeft voor haar boek gesprekken gehad met acht oudere Gelderse kunstenaars en kunstkenners over wat hen beweegt. Ze zal tijdens het Kunstcafé vertellen over de totstandkoming van het boek en over de gesprekken.

Over Inez van de Spek: Boekredacteur en schrijver. Achtergrond in theologie (Nijmegen) en cultuurstudies (Utrecht en Banff). Thema's als auteur: beeldende kunst en literatuur, populaire cultuur, religie, levens-vragen en levensfasen. Plus alle dwarsverbanden daartussen.

Locatie: bovenzaal De KiK; Aanvang: 20 uur; Prijs: vrijwillige bijdrage (richtbedrag € 7,-)

28 december 2018
Oudjaarsborrel
Locatie: De Kik; aanvang 20 uur; gratis.
Kalender Kunstcafé Overbetuwe

De meest recente kalender vind je hier. In oranje zie je de wijzigingen ten opzichte van de vorige.

Jan Franssen, Frank Hemeltjen, Luc Corstens, Els Mathijssen
_________________________________________________________________________________________________
copyright ART Overbetuwe 2019
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu