Archief 2018 - ART Overbetuwe

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Archief 2018

Archief


_________________________________________________________________________________________________
KUNSTCAFÉ OVERBETUWE
OUDJAARSBORREL

Vrijdag 28 december 2018 - 20.00 uur

Kunstcafé Overbetuwe luidt het oude jaar uit in de foyer van de KiK. De organisatoren van het Kunstcafé nodigen elke Overbetuwse kunstenaar en kunstliefhebber uit om een jaar vol kunst, gezamenlijk af te sluiten. Iedereen is van harte welkom!

Elkaar ontmoeten en inspireren zijn de belangrijkste doelen van Kunstcafé Overbetuwe. Elke laatste vrijdag van de maand organiseren de organisatoren een activiteit. De ene keer een lezing door een kunstenaar, een andere keer een film of een excursie. En soms komen mensen gewoon bij elkaar om wat te praten over wat hen bezig houdt.

De laatste vrijdag van het jaar 2018 is er aan het begin van de avond een kort programma. Een bestuurslid van Stichting Art Overbetuwe blikt terug op haar activiteiten in 2018. De organisatie van de Kunstroute vertelt over de plannen voor de route in september 2019. En de mensen achter Kunstcafé Overbetuwe kijken kort terug en presenteren de plannen voor 2019. Tot slot staan we even stil bij Frank Hemeltjen, die vanwege een nieuwe drukke baan, helaas gaat stoppen als mede organisator van het Kunstcafé. Na afloop van dit korte programma brengen we een toast uit op het nieuwe jaar. En daarna is er ruim de tijd om met elkaar verder te praten onder het genot van een drankje!

Locatie: Foyer De KiK (ingang achter de Hema)
Start:    20 uur; inloop vanaf 19.30 uur.
Drankjes voor eigen rekening.Kunstcafé Overbetuwe staat voor inspiratie en ontmoeting. Het is laagdrempelig en bedoeld voor alle kunstenaars en kunstliefhebbers in de gemeente Overbetuwe. Op de hoogte blijven van de activiteiten? Mail naar kunstcafeoverbetuwe@gmail.com met als onderwerp: nieuwsberichten ontvangen._________________________________________________________________________________________________


_________________________________________________________________________________________________


_________________________________________________________________________________________________
KUNSTCAFÉ OVERBETUWE
JONGE OUDE KUNSTENAARS

Vrijdag 30 november 2018 - 20.00 uur

Op vrijdagavond 30 november ontvangt Kunstcafé Overbetuwe Inez van der Spek. Zij is auteur van het onlangs verschenen boek Gerijpte jeugd. Oudere Gelderse kunstenaars & kunstkenners over wat hen beweegt. Vier beeldend kunstenaars, een galeriehouder, een musicus, een interieurarchitecte en een oud-museumdirecteur interviewde Inez voor haar boek.

De hoofdpersonen in het boek Gerijpte jeugd (uitgeverij Denken & Scheppen) zijn tussen de 74 en 94 jaar. Hun lichaam hapert wel eens. Maar hun geest is scherp en jeugdig. In openhartige interviews bezinnen ze zich op de weg, die ze hebben afgelegd en nog altijd aan het afleggen zijn. Inez vertelt over haar inspirerende ontmoetingen met de kunstenaars. In woord en beeld.

Over Inez van der Spek: Boekredacteur en schrijver. Achtergrond in theologie (Nijmegen) en cultuurstudies (Utrecht en Banff). Thema's als auteur: beeldende kunst en literatuur, populaire cultuur, religie, levens-vragen en levensfasen. Plus alle dwarsverbanden daartussen.

Datum:   30 november 2018, aanvang: 20.00 uur
Locatie:  bovenzaal Theater de KiK, Elst (achter de Hema)
Prijs:      vrijwillige bijdrage (richtbedrag € 7,-)Kunstcafé Overbetuwe staat voor inspiratie en ontmoeting. Het is laagdrempelig en bedoeld voor alle kunstenaars en kunstliefhebbers in de gemeente Overbetuwe. Op de hoogte blijven van de activiteiten? Mail naar kunstcafeoverbetuwe@gmail.com met als onderwerp: nieuwsberichten ontvangen._________________________________________________________________________________________________
MAAK KENNIS MET SPAANS BASKISCHE KUNSTENAARS
Georganiseerd door Jan Franssen

Zaterdag 15 december 2018
Informatieve bijeenkomst - 15.00 tot 17.00 uur

Maandag 8 april 2019 begint een 10-daagse kunst- en cultuurreis in Bilbao en gaat via Gijón, waar we de stad en een zeer monumentaal beeld van Chillida bekijken, naar de basisbestemming San Sebastián. Onderweg stoppen we nog bij een villa van Antonio Gaudi in Comillas en in Getaria nemen we de tijd bij het museum van de beroemde modeontwerper Balenciaga. Van daar zijn we snel in San Sebastián van waaruit we een bezoek brengen aan de musea van Chillida en Oteiza, 3 galeries met hedendaagse kunst, de Basiliek Arantzazu, het experimentele museum Ur Mara en de ateliers van de Baskische beeldhouwers Koldobika Jauregi en José Ramón Anda.

Het belooft een mooie en gevarieerde reis te worden met behalve beeldende kunst ook aandacht voor mode en architectuur. Er is voldoende gelegenheid om zelf de prachtig gelegen steden San Sebastián en Bilbao te verkennen. Het volledige programma staat op de website www.janfranssen.nl.

Zaterdagmiddag 15 december is er een vrijblijvende informatieve bijeenkomst van 15.00 – 17.00 uur over deze nieuwe kunstreis naar Baskenland.
Heb je interesse, geef je dan nog deze maand op voor deze vrijblijvende bijeenkomst!

06-10696607

Serieuze geïnteresseerden kunnen dan tevens kennismaken met eventuele medereizigers. Er kunnen maximaal 8 mensen mee per keer. Een dergelijk kleinschalige groepsreis biedt in goed onderling overleg de mogelijkheid tot aanpassing van het basisprogramma aan individuele wensen. Ook heb ik al een paar keer meegemaakt dat men deze reis koppelt aan een langere vakantie in Spanje. Voorafgaand of aansluitend aan de kunstreis. Klik hier voor de flyer._________________________________________________________________________________________________
WORKSHOP KERAMISCH VORMGEVEN
EEN KENNISMAKING OF VERRIJKING!

Zaterdag 10 november 2018 - 10.00 tot 16.00 uur
Zaterdag 24 november 2018 - 10.00 tot 12.30 uur

Een gast-workshop door professioneel keramist Arjen Bakermans.

Zin in werken met klei en keramische kleurstoffen zoals glazuren en oxides? Dan is dit een mooie kans om daarmee kennis te maken of je kennis en vaardigheden juist uit te breiden. Deze workshop van anderhalve dag (zaterdag 10 en 24 november) is geschikt voor beginners en gevorderden.

Onder leiding van keramist Arjen Bakermans maak je de eerste dag (van 10.00 tot 16.00 uur) een beeld, dat je hol opbouwt met een van de technieken die Arjen zal demonstreren. Toegespitst op je eigen beginsituatie of doelstelling zal hij zijn begeleiding en kennisoverdracht aanpassen. Tijdens de tweede les (10.00 tot 12.30 uur) wordt er uitleg gegeven over de keramische kleurstoffen zoals glazuren, metaaloxides en pigmenten die er worden aangeboden. Je gaat je werk dan zelf inkleuren en glazuren. En dan nog een weekje wachten omdat het werk voor een tweede keer in de oven gaat. Vanaf 1 december kun je je werk komen ophalen.  Een spannende ervaring die ongetwijfeld naar meer gaat smaken!

Prijs: € 115,= inclusief materiaal, koffie, thee en uitgebreide lunch op de eerste dag. Kijk voor een eerste kennismaking met de docent op www.arjenbakermans.nl
Aanmelden kan per mail.

Wolfhoeksestraat 3a, Elst (Reeth)


_________________________________________________________________________________________________
 
Terugblik thema-avond De Ploeg
Op 14 oktober verzorgde Marieke van der Heijden een boeiende avond over Kunstkring De Ploeg. Aanleiding was de oprichting van De Ploeg 100 jaar geleden. Een bezoeker van de lezing: “Toen ik later de tentoonstelling in het Groninger Museum over De Ploeg bezocht, herkende ik veel dankzij alles wat Marieke eerder vertelde”.

Thema-avond Paleis Soestdijk
Op 9 november gaat de thema-avond over Paleis Soestdijk. Dit wordt momenteel verbouwd tot een multifunctioneel complex. Ben Verfürden, nauw betrokken bij de verbouwing, verzorgt de lezing. Meer informatie in de bijgevoegde flyer.

Onvoldoende belangstelling voor KUNSTenMAKERs
Wat vonden we het leuk weer een cursus voor kinderen aan te bieden. Wim Mecking, één van onze docenten, ontwikkelde een inspirerende cursus, genaamd KUNSTenMAKERs. Helaas, er waren te weinig inschrijvingen om de cursus te laten starten.

Tiffany 2019
Bij voldoende deelnemers start op zaterdag 12 januari weer een cursus Tiffany. Als beginner maak je in 6 lessen een mooie raamhanger. Gevorderden kunnen kiezen uit diverse ontwerpen. De lessen zijn van 9.30 – 12.00 uur. Vanwege sterk gestegen materiaalkosten is de cursusprijs verhoogd naar € 175,--. Inschrijven kan via de website.

Uitbreiding cursusaanbod?
Wij zijn steeds op zoek naar uitbreiding van ons cursusaanbod. Mocht jezelf docent zijn van een cursus die wij nog niet aan bieden, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. En natuurlijk kun je ook als (potentiële) cursist je wensen voor nieuwe creatieve cursussen aan ons doorgeven.

Facebookgroep
Voor wie actief is op Facebook: we hebben een groep Creatief Collectief Elst, inmiddels al met 83 leden. Regelmatig plaatsen we er nieuwtjes op. Misschien vind je het leuk om elkaar daar ook te ontmoeten? Let op: er zijn meerdere pagina’s met dezelfde of vergelijkbare naam. Helaas kunnen wij dat niet veranderen. De juiste groep is die met de foto van het mozaïeknaambord boven onze deur.  Onze groep vind je op: facebook.com/groups/CreatiefCollectiefElst.

Agenda
26 oktober:        Kunstcafé Overbetuwe, 20.00 uur, in de Kik. Zie artoverbetuwe.nl
9 november:      Thema-avond CCE over Paleis Soestdijk, van koninklijke residentie naar multifunctioneel complex. Start 20.00 uur, inloop vanaf 19.45 uur. Plaats: De Bibliotheek in Elst. Vrijwillige bijdrage (richtbedrag € 7,00).
30 november:     Kunstcafé Overbetuwe, 20.00 uur, in de Kik. Zie art.overbetuwe.nl


_________________________________________________________________________________________________
BUITEN SCHILDEREN IN HEMMEN
Zaterdag 13 oktober 2018
 
Op 26 mei j.l. hebben we een hele gezellige en leuke teken- en schilderdag gehad in Hemmen. Aan het einde van die dag is besloten, dat we weer op deze bijzondere locatie tegenover het kerkje in Hemmen en naast het restaurant bijeen komen op zaterdag 13 oktober a.s. (als het weer goed is).

Deze dag wordt georganiseerd door de Vereniging Chagall en is voor iedereen, die het leuk vindt in de open lucht te schilderen of tekenen. Er zijn geen kosten aan verbonden; je moet zelf je materiaal meenemen.

De start is om 10 uur op het grasveld voor het kerkje. We besluiten de dag om ca. 16 uur met een drankje op het naastgelegen terras voor dat wie wil.

Info bij Paul Peters (T 0642444772)
en Hetty Jongepier (T 024-3231509)
aanmelding via e-mail vereniging.chagall@gmail.com
_________________________________________________________________________________________________
EXPRESSIONISME VAN DE PLOEG

Thema-avond CCE
Vrijdag 14 september 2018

Kunstkring De Ploeg werd in 1918 opgericht door jonge Groningse kunstenaars als Jan Wiegers, Johan Dijkstra, Jan Altink en George Martens. Zij wilden zich met expressieve en vernieuwende kunst afzetten tegen de gevestigde orde. Inspiratiebronnen waren Vincent van Gogh en Ernst Lud-wig Kirchner.

In het Groninger Museum is van 26 mei tot 4 november 2018 een tentoonstelling over de beginjaren van het kunstenaarscollectief te zien: Avantgarde in Groningen, De Ploeg 1918-1928.

Spreker: drs. Marieke van der Heijden
Datum: Vrijdag 14 september om 20.00 uur, zaal open 19.45 uur
Locatie: De Bibliotheek Elst, Europaplein 1, Elst
Reserveren: info@creatiefcollectiefelst.nl / 06 1932 4660
Vrijwillige bijdrage aan de zaal (richtbedrag € 7)


Foto: Jan Wiegers, Music Hall, was en olieverf op doek

_________________________________________________________________________________________________
BUITEN SCHILDEREN IN PERSINGEN
Woensdag 5 september 2018
 
Op woensdag 5 september is een teken- en schilderdag gepland in Persingen bij de Thornse Molen (Thornsestraat 20, 6575 JJ Persingen), met maandag 10 september als reservedatum bij slecht weer. We beginnen om 11.00 uur, maar je mag natuurlijk ook eerder of later beginnen!

Deze dag wordt georganiseerd door de Vereniging Chagall en is voor iedereen, die het leuk vindt in de open lucht te schilderen of tekenen. Er zijn geen kosten aan verbonden. Neem wel zelf alles mee wat je nodig hebt: eventueel een ezel, stoeltje, materialen, schetsboek, geld voor een kop koffie in de Thornse Molen, etc.

Leden van de de VOM-teken/schilderclub 'Actief met kunst' zijn ook geïnteresseerd (VOM staat voor Vereniging Oud-medewerkenden van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen) en we vinden het leuk om samen met hen deze bijeenkomst vorm te geven.

Info bij Paul Peters (T 0642444772)
en Hetty Jongepier (T 024-3231509)
aanmelding via e-mail vereniging.chagall@gmail.com
_________________________________________________________________________________________________
DAGWORKSHOP BEELDHOUWEN IN ELST
STEENGOED EN MEER

2 september 2018 9.30 - 16.30 uur

Els Mathijssen van 'Steengoed en meer' organiseert deze dagworkshop. In één dag maak je een beeldje van een stuk speksteen. Nooit eerder met speksteen gewerkt? Laat je verrassen! Al ervaring? Ook dan ben je natuurlijk van harte welkom. Tot maximaal 2 kg is de steen gratis. Verder zijn inbegrepen: gebruik alle gereedschap en schorten, deskundige begeleiding, koffie/thee met wat lekkers. En niet te vergeten: een heerlijke, uitgebreide en gevarieerde lunch. Je wordt in de watten gelegd en gaat met een mooi beeldje als herinnering naar huis.

Datum: zondag 2 september
Tijd: 9.30-16.30 uur.
Kosten: € 60 p.p.
Locatie: in Elst (gld). De locatie is afhankelijk van het aantal deelnemers. Je krijgt daarvan tijdig bericht._________________________________________________________________________________________________
Start lessen
De dagen worden weer wat korter en dus staat het nieuwe cursusseizoen voor de deur. Wij hopen  dat jullie er ook zin in hebben. Op 11 en 12 september starten de eerste lessen en de weken erna ook de andere. Heb je je aangemeld voor een cursus, kijk dan op de website www.creatiefcollectiefelst.nl wanneer deze begint.

KUNSTenMAKERs
Een wens van het CCE gaat in vervulling: er komt weer een activiteit voor kinderen. Wim Mecking, al bekend van zijn cursus Collages maken, biedt nu ook een leuke cursus voor kinderen aan. Ze gaan kunstzinnig aan de slag met drie keer papierwerk, drie keer drukwerk met een echte drukpers en drie keer met door hen zelf gevonden materiaal. Zie voor meer informatie de flyer.
In de gemeente Overbetuwe gaan Sjors Sportief en Sjors Creatief van start. Kinderen krijgen op school een boekje uitgereikt waarin tal van proeflessen op het gebied van sport en cultuur staan. Ook KUNSTenMAKERs sluit zich hierbij aan, opdat we zoveel mogelijk kinderen bereiken.

Agenda
14 september: Thema-avond Het expressionisme van Kunstkring De Ploeg. Spreker: drs. Marieke van der Heijden. Plaats: de Bibliotheek aan het Europaplein te Elst, start om 20.00 uur (zaal gaat om 19.45 uur open). Vrijwillige bijdrage (richtbedrag € 7,—). Zie ook de bijgevoegde flyer.

14 tot en met 30 september: Stichting Raamwerk organiseert ‘Wereldwijd de Heerlijkheid’ op diverse locaties te Hemmen en de Sleedoorn te Zetten. Voor meer informatie kun je terecht op de website.

9 november: Thema-avond Paleis Soestdijk, van koninklijke residentie naar multifunctioneel complex. Ben Verfürden, nauw betrokken bij de herbestemming van het paleis, vertelt over deze boeiende weg van verandering.

28 september en 26 oktober: Kunstcafé Overbetuwe organiseert maandelijkse bijeenkomsten in de Kik. De ene keer met een activiteit, een andere keer zonder. Houd hiervoor de website in de gaten of schrijf je in voor de nieuwsberichten via kunstcafeoverbetuwe@gmail.com.


_________________________________________________________________________________________________
KUNSTCAFÉ OVERBETUWE
WAAROM WORDT IEMAND KUNSTENAAR?

Vrijdag 24 augustus 2018 - 20.00 uur

 
Na een zomerstop start Kunstcafé Overbetuwe met een serie ontboezemingen van leden van Art Overbetuwe. Wat beweegt mensen om kunst te maken? Wat is hun uitdaging, hun ambitie?  Als eerste komt Jan Franssen uit Driel aan het woord op vrijdag 24 augustus in De KiK in Elst over zijn opleiding en loopbaan van verkoper tot binnenhuisarchitect en beeldend kunstenaar. Hij vertelt over zijn ambitie, de moeilijkheden en successen. Voor de toehoorders is er gelegenheid vragen te stellen.

 
Veel leden van Stichting ArtOverbetuwe  hebben een betaalde baan en maken in hun vrije tijd kunst. Sommigen verdienen als kunstenaar de kost. Een aantal heeft de kunstacademie gevolgd, anderen volgden cursussen of zijn autodidact. Wat drijft hen om energie, tijd en geld  in kunstzinnige activiteiten te steken? Met een serie verhalen wil Kunstcafé Overbetuwe de drijfveren van kunstmakers onder de aandacht brengen van een groot -al dan niet kunstminnend-  publiek. Via een voordracht of interview kan ieder die in de Overbetuwe kunst maakt , zijn of haar verhaal vertellen. Mee doen? Laat het weten via kunstcafeoverbetuwe@gmail.com of na afloop van het Kunstcafé op 24 augustus.

 
Kunstcafé Overbetuwe staat voor inspiratie en ontmoeting. Het is laagdrempelig en bedoeld voor alle kunstenaars en kunstliefhebbers in de gemeente Overbetuwe. Op de hoogte blijven van de activiteiten? Mail naar kunstcafeoverbetuwe@gmail.com met als onderwerp: nieuwsberichten ontvangen.

 
Plaats: Theater De KiK in Elst (achter de Hema)
 
Datum: vrijdag 24 augustus 2018
Tijd: inloop 19.30, start: 20.00 uur.
 
Kosten: vrijwillige bijdrage
_________________________________________________________________________________________________
BEELDHOUWEN IN DE BETUWE

DAGWORKSHOP BEELDHOUWEN
GALERIE - ATELIER ILSE AARSMAN

7 juli 2018 10.00 - 16.00 uur

Deelname aan de Dagworkshop Beeldhouwen is ideaal als kennismaking met beeldhouwen. Ook voor gevorderden is het een inspirerende workshop. Bij mooi weer werken we buiten op het erf van de prachtige monumentale boerderij en wordt de heerlijke lunch geserveerd onder de fruitbomen.

Het is een echte verwen-dag! Voor koffie, thee en de lunch wordt gezorgd. Ook wordt voorzien in alle materialen en gereedschappen die nodig zijn voor het maken van een beeld. Zelf hoef je dus niets mee te brengen, behalve een gezonde dosis enthousiasme.

Prijs: € 75,= voor de hele dag, inclusief steen, gebruik van gereedschap, koffie, thee en heerlijke uitgebreide Italiaanse lunch. Aanmelden kan per mail.

Atelier Ilse Aarsman Beeldende Kunst
Wolfhoeksestraat 3a, Elst (Reeth)_________________________________________________________________________________________________
KUNSTCAFÉ OVERBETUWE
EXCURSIE NAAR IDYLLES IN PARK LINGEZEGEN

Vrijdag 22 juni 2018 - 20.00 uur

Kunstcafé Overbetuwe organiseert vrijdagavond 22 juni een excursie naar de Berg Idylle en de Water Idylle in Park Lingezegen. Ontwerper Herman Verkerk van Event Architectuur vertelt bij beide Idylles over de vormgeving in relatie tot het landschap.

De Berg Idylle en de Water Idylle zijn gemaakt door EventArchitectuur. Bij de Idylles wordt een ecologische stapsteen (verbinding tussen verschillende natuurgebieden) gecombineerd met een rustplaats voor bezoekers. Voor de Berg Idylle ontwierp EventArchitectuur een langzaam oplopend terrassenlandschap, omringd door een gevarieerd bos. Vanuit de heuvel zijn diverse doorzichten naar het landschap gemaakt. De Water Idylle doet denken aan een ondergelopen weiland. Trottoirbanden liggen als bielzen verzonken in de klei en leiden je rond het wateroppervlak.

Na afloop van de excursie kunt u napraten met Herman Verkerk en elkaar bij De KiK in Elst (achter de Hema).

Plaats: we starten bij de Berg Idylle (tussen de A325, Sillestraat en De Broekakkers, nabij Shell station langs de A325).
Tijd: verzamelen  met auto of fiets om 19.45 uur. Start 20 uur.
Prijs: vrijwillige bijdrage.
_________________________________________________________________________________________________
STREEKFESTIVAL PARK BREDELAAR
Zondag 27 mei 2018 12:00 - 17:00 uur

Informatie voor Kunstenaars
Het streekfestival volgt de Streekmarkt op, die in Park Bredelaar sinds 2016 is georganiseerd. In 2016 was de eerste editie van de streekmarkt tijdens de openingsdag van het park en waren er ondanks het mindere weer toch nog 750 bezoekers. In 2017 mochten we door het mooie weer bijna 1000 bezoekers verwelkomen. Dit jaar werken we samen met Slow Food Rijnzoet en pakken we verder uit met meer marktkramen (circa 35-40) met streekproducten en lokale kunst en meer ambachten en demonstraties. We verwachten dit jaar 1200-1500 bezoekers.

Er is plek voor maximaal 10 kunstenaars. Om zo een goede mix te houden van kunst, food en overige producten. Meer informatie vind je in de nieuwsbrief van Park Bredelaar.

Vragen?
Heeft u nog vragen over de streekmarkt of het streekfestival in het algemeen, dan kunt u contact opnemen met Antoin Buiting (06 55 12 13 89). Of stuur een mail naar info@parkbredelaar.nl_________________________________________________________________________________________________
DAGWORKSHOP BEELDHOUWEN IN MARKNESSE
Zondag 27 mei 2018 - 9.30 - 16.30 uur

Een workshop op een prachtige locatie in Marknesse. Afhankelijk van het weer in de prachtige tuin of ruime schuur van Marjan Marinissen en Ad Koets. De workshop is geschikt voor beginners en gevorderden. Kinderen tussen 8 en 12 jaar onder begeleiding van een ouder. Inclusief steen van max 2 kg, gebruik gereedschap en schort, deskundige begeleiding, koffie/thee met wat lekkers en een uitgebreide en gevarieerde lunch.

Kosten:   € 60 p.p. Bij inschrijving van 2 of meer personen tegelijkertijd: € 55 p.p._________________________________________________________________________________________________
BUITEN SCHILDEREN IN HEMMEN
Zaterdag 26 mei 2018
 
Deze dag wordt georganiseerd door de Vereniging Chagall en is voor iedereen, die het leuk vindt in de open lucht te schilderen of tekenen. Er zijn geen kosten aan verbonden; je moet zelf je materiaal meenemen.

De start is om 10 uur op het grasveld voor het kerkje. We besluiten de dag om ca. 16 uur met een drankje op het naastgelegen terras voor dat wie wil. Bij slecht weer wordt de datum verschoven naar 16 juni 2018.

Info bij Paul Peters (T 0642444772)
en Hetty Jongepier (T 024-3231509)
aanmelding via e-mail vereniging.chagall@gmail.com


_________________________________________________________________________________________________
NIEUWS VAN KUNSTCAFÉ OVERBETUWE
Mei 2018

Ongeveer 30 mensen waren bij de lezing van Rinke Nijburg in de bovenzaal van De KiK. Rinke bleek niet voor het eerst in Elst te zijn. Jo Verhoef had hem in het verleden uitgenodigd eigen werk te maken bij de beelden van kruisweg in de RK kerk. Een mooi toeval, dat de lezing op Goede Vrijdag was. Veel beelden van Rinke's werk kwamen voorbij. De interactie met het publiek was prima en na afloop kregen we veel positieve reacties. 'Inspirerend' was een woord dat het meest werd gebruikt. De vrijwillige bijdrage die we na afloop vroegen was gelukkig voor niemand een probleem. Na afloop bleven veel mensen nog lang napraten met elkaar en met Rinke en zijn vrouw.

Vrijdag 25 mei 2018
Wereldwijd de Heerlijkheid
Jan Franssen praat ons bij over de Manifestatie Wereldwijd de Heerlijkheid die van 14 tot en met 30 september 2018 plaats zal vinden op diverse locaties in Hemmen en Galerie De Sleedoorn in Zetten.
Locatie: De KiK. Inloop vanaf 19:30. Start: 20 uur. Consumpties voor eigen rekening.

Vrijdag 22 juni 2018
Excursie naar Idylles in Park Lingezegen
Anders dan anders, want deze keer niet op de laatste vrijdag van de maand maar op de voorlaatste vrijdag en niet binnen maar buiten. We gaan naar de Berg Idylle en de Water Idylle in Park Lingezegen o.l.v. Herman Verkerk van Event Architectuur.
Locatie: start bij de Berg Idylle (tussen de A325, Sillestraat en De Broekakkers, nabij Shell station langs de A325).
Tijd: verzamelen  met auto of fiets om 19.45 uur. Start 20 uur.
Prijs: vrijwillige bijdrage. Richtbedrag € 7,=.
Naborrelen: waar is op dit moment nog niet bekend. Dat laten we de volgende keer weten. Dan sturen we ook een plattegrondje mee.

Vrijdag 31 augustus 2018
Inez van de Spek  over 'Gerijpte jeugd'.
Inez voerde gesprekken met oudere (73-95) kunstenaars en kunstliefhebbers voor haar boek 'Gerijpte jeugd' dat in september uitkomt. Meer info in het volgende nieuwsbericht.

Planning toekomstige activiteiten
Wij (Jan, Frank en Els) waren afgelopen jaar druk met de organisatie van activiteiten van Kunstcafé Overbetuwe. Té druk naar onze smaak. Na de zomerstop gaan we daarom gemiddeld nog maar één keer per drie maanden een avond programmeren. Wel blijft er elke laatste vrijdag van de maand een Kunstcafé in De KiK. Wanneer iemand van jullie zelf iets in wil brengen op de avonden zonder programma: graag! Misschien wil je praten over je werk. Heb je een idee voor een kunstmarkt of een kunstwerk. Wil je gedichten voorlezen. Verzin het maar.

Kalender Kunstcafé Overbetuwe
We hebben een kalender gemaakt, waarin je niet alleen onze activiteiten, maar ook die van anderen staan vermeld. Natuurlijk alleen als we denken dat ze relevant zijn voor kunstenaars en kunstliefhebbers.

Jan Franssen, Frank Hemeltje, Els Mathijssen


_________________________________________________________________________________________________
BEELDHOUW 2 DAAGSE
Vrijdag 27 en zaterdag 28 april 2018 - 10.00 tot 16.00 uur

Wegens succes herhaald! Twee dagen beeldhouwen in de Betuwe.
Deelname aan de 2-daagse workshop beeldhouwen is ideaal om kennis te maken met beeldhouwen. Ook voor gevorderden is het een inspirerende workshop.
Bij mooi weer werken we buiten op het erf van de prachtige monumentale boerderij en wordt de heerlijke Italiaanse lunch geserveerd onder de bloeiende fruitbomen.

Het zijn echte verwen-dagen! Voor koffie, thee en de lunch wordt gezorgd. Ook wordt voorzien in alle materialen en gereedschappen die nodig zijn voor het maken van een beeld. Zelf hoef je dus niets mee te brengen, behalve een gezonde dosis enthousiasme.

Prijs
€ 140,00 p.p. incl. steen, gebruik van gereedschap, koffie, thee en 2 x zeer uitgebreide lunch.
Aanmelden kan per mail.


Meer informatie vind je op www.ilseaarsman.nl.


_________________________________________________________________________________________________
CURSISTENEXPOSITE
ÉN
1E LUSTRUM CREATIEF COLLECTIEF ELST

Zondag 15 april 2018 - 10.00 - 17.00 uur
 
Jaarlijkse expositie met werk van cursisten van Creatief Collectief Elst (CCE) bij Landerij De Park in Elst. Vanwege het eerste lustrum zijn er die dag extra activiteiten voor bezoekers.

De jaarlijkse expositie is hét visitekaartje van CCE. Die dag zijn de resultaten zichtbaar van de samenwerking tussen cursisten, docenten en vrijwilligers. Te zien zijn beelden van keramiek en steen, schilderijen, mozaïek enTiffany werkstukken.

Toen vijf jaar geleden Creatief Centrum Elst plotseling ophield te bestaan, besloten docenten en twee vrijwilligers vrijwel direct om verder te gaan onder de naam Creatief Collectief Elst. Er was teveel animo onder cursisten en docenten om zoiets moois een halt toe te roepen. Met als resultaat dat op 29 mei 2013 officieel de Stichting CCE werd opgericht.

De cursistenexpositie was de eerste grote klus die enthousiast werd opgepakt door de toen nog kersverse bestuurders. De viering van het eerste lustrum tijdens de cursistenexpositie van 15 april a.s. is daarmee een logische keuze. Bezoekers kunnen die dag in een gedichtenhoekje een gedicht maken bij een kunstwerk. En ze kunnen mee werken aan een kunstwerk á la Matisse. In een doorlopende beamerpresentatie worden kunstwerken getoond van cursisten. Om 11 en 14 uur is er een officieel moment. Penningmeester René Smits staat dan stil bij vijf jaar CCE. Daarna is er een stukje Droom!appeltaart voor iedere aanwezige.

Welkom!_________________________________________________________________________________________________
KUNSTBEURS ART EINDHOVEN
Zaterdag 14 en zondag 15 april 2018 - 11.00 - 17.30 uur
 
Net als vorig jaar neemt Art Overbetuwe-kunstenaar Yvonne van der Laan samen met onder andere Overbetuwse kunstenaar Patina Vaz Dias deel aan de grote kunstbeurs "Art Eindhoven". Dankzij haar deelname kun je korting krijgen op de toegangskaartjes, door gebruik te maken van deze link: www.arteindhoven.nl/deelnemerrelaties

Art Eindhoven is in meerdere opzichten een unieke beurs. Een beurs met een rijk scala aan kunstwerken, een breed spectrum van kunst in grote verscheidenheid: schilderijen, beelden, foto's en veel meer. En dat alles in prachtige uitvoeringen en veel toegepaste technieken.
Bij uw bezoek heeft u ook gelegenheid kennis te maken met de kunstenaars zelf. Zij vertellen u graag over hun passies, denkbeelden, werkwijzen en meer. U zult genieten van hun werken en van hun gedrevenheid en ideeën.

 
Art Eindhoven
Klokgebouw in Eindhoven
vlak bij NS-Station Eindhoven Strijp-S en parkeergarage Strijp.


_________________________________________________________________________________________________
KUNSTCAFÉ OVERBETUWE
De magie van schilderkunst

Vrijdag 30 maart 2018 - 20.00 uur
 
Kunstcafé Overbetuwe organiseert een lezing over de magie van de schilderkunst in Theater De KiK in Elst.  Inleider is kunstenaar Rinke Nijburg.

De bekende Nederlandse, in Arnhem woonachtige, kunstenaar  Rinke Nijburg is gefascineerd  door religie. Een thema dat hij verweeft met mythologie, de filosofie van het heden en de wereld van de magie. Zijn eigen werk is niet altijd even gemakkelijk te interpreteren, maar wel erg interessant om je in te verdiepen. Voor kunstenaars en kunstliefhebbers belooft het een boeiende avond te worden, waar je een andere kijk op schilderkunst kunt krijgen. Er is ruimte voor gesprek met de kunstenaar zelf en voor onderlinge discussie over het onderwerp.

Rinke Nijburg studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunst in Arnhem, Ateliers Arnhem en aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Vanaf 2001 is hij docent aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Werk van hem is opgenomen in toonaangevende museale, bedrijfs- en particuliere collecties.


Locatie: Theater de KiK, Dorpsstraat 39 Elst (achter de Hema)
Toegang: vrijwillige bijdrage na afloop


 


_________________________________________________________________________________________________
NIEUWSBRIEF VOORJAAR 2018
Stichting Creatief Collectief Elst
 

We wensen je veel leesplezier,
Docenten en vrijwilligers
 
 
Stichting Creatief Collectief Elst
Pr. Irenestraat 49, 6661 EA Elst
Telefoon 06-19324660
 


_________________________________________________________________________________________________
KUNSTCAFÉ OVERBETUWE IN SLIJK EWIJK
Donderdag 8 maart 2018 - 19.00 uur

Kunstwerk Strandpark Slijk-Ewijk: kennismaken met kunstenaars
Op donderdagavond 1 februari hebben Rob Voerman, Maria Roosen en Rob Sweere tijdens een informele bijeenkomst de bezoekers kennis laten maken met hun werk en oeuvre. Rob Voerman, Maria Roosen en Rob Sweere zijn de drie geselecteerde kunstenaars die met elkaar de strijd aan gaan om een kunstwerk te ontwerpen voor Strandpark Slijk-Ewijk. Op donderdag 8  maart presenteren zij hun schetsontwerpen en gaan de stembussen open voor inwoners van de gemeente Overbetuwe.

De bezoekers konden vragen stellen aan de kunstenaars. De Kunst Advies Commissie (KAC) was ook aanwezig om vragen te beantwoorden over het gehele proces. Speciaal voor dit project is de KAC uitgebreid met vertegenwoordigers uit Slijk-Ewijk en de medefinancier gebiedsontwikkelaar K3Delta. De organisatie van deze avond was in handen van het kunstcafé van Art Overbetuwe in samenwerking met gemeente Overbetuwe.

Aanmelden 8 maart
De presentaties op 8 maart beginnen rond 19.00 uur in Strandpark Watergoed. Iedereen uit de Gemeente Overbetuwe is van harte welkom! Aanmelden kan eenvoudig via: www.formdesk.nl/gemeenteoverbetuwe/kunstcafe

Foto kunstenaars - vlnr: Rob Voerman, Maria Roosen en Rob Sweere
 _________________________________________________________________________________________________
KUNSTCAFÉ OVERBETUWE IN SLIJK EWIJK

Donderdag 1 februari en 8 maart - 19.00 uur

 
Om het jaar krijgt één van de kernen van Overbetuwe een kunstwerk in de openbare ruimte. Dit jaar in de omgeving van strandpark Slijk-Ewijk. ​Drie kunstenaars ​zijn ​geselecteerd uit de ruim 50 aanmeldingen. ​Zij maken ​ieder ​een schetsontwerp voor het kunstwerk. De drie geselecteerde kunstenaars zijn: Rob Voerman, Rob Sweere en Maria Roosen.

Donderdag 1 februari: Kunstenaars ontmoeten
Op donderdag 1 februari organiseert Art Overbetuwe vanaf 19.00 uur een Kunstcafé in Watergoed Valburg. Iedereen is welkom om de kunstenaars en de kunstadviescommissie te ontmoeten. De kunstenaars vertellen u meer over hun visie en oeuvre. Ook is er gelegenheid om vragen te stellen.
 

Donderdag 8 maart: Presentatie schetsontwerpen
Op donderdag 8 maart presenteren de kunstenaars vanaf 19.00 uur hun schetsontwerp voor het kunstwerk bij Watergoed Valburg. U bent van harte welkom om bij deze presentaties aanwezig te zijn.
 
Stemmen
Na afloop van de presentaties van de schetsontwerpen kunt u stemmen op uw favoriete schetsontwerp. Dat kan 8 maart ter plekke tijdens de bijeenkomst of thuis via de website van de gemeente. De kunstenaar met het ontwerp dat de meeste stemmen krijgt, gaat het ontwerp uitwerken tot een definitief ontwerp. De oplevering van het kunstwerk staat voor medio 2019 gepland.

 
Aanmelden
Watergoed en de organisatoren van beide Kunstcafés stellen het op prijs wanneer u doorgeeft op welke avond(en) u aanwezig bent en met hoeveel personen. Dit i.v.m. het te plaatsen aantal stoelen, de inrichting van de zaal en de hoeveelheid koffie/thee die gezet wordt. Aanmelden doet u eenvoudig via: www.formdesk.nl/gemeenteoverbetuwe/kunstcafe
_________________________________________________________________________________________________
KUNST & CULTUURDEBAT IN ELST
Vrijdag 23 februari 2018 - 20.00 uur

In het kader van de komende gemeenteraadsverkiezing in maart 2018 organiseert de werkgroep Kunstcafe Overbetuwe een Kunst & Cultuurdebat in De KiK in Elst op vrijdagavond 23 februari. Iedere inwoner uit de Gemeente Overbetuwe is van harte welkom.

Wethouder Ron van Hoeven begint de avond met een toelichting op de huidige Kunst- & Cultuurnota, zodat iedere aanwezige helder voor ogen heeft, welk beleid er nu ligt, hoe dat tot stand is gekomen en waarom deze keuzes zijn gemaakt. Daarna wordt aan de hand van vragen en stellingen met de vertegenwoordigers van de politieke partijen en met het publiek gedebatteerd over hoe het ingezette beleid een vervolg krijgt in de nieuwe gemeenteraad.

Marga te Lintelo (voorzittter Stichting ART Overbetuwe) zit de avond voor. Debatleider is Frans van Daal van Vedecom, een Gelders communicatiebureau, gespecialiseerd in het neerzetten van onafhankelijke gespreksleiding, voorzitterschap, presentatie en interview bij debatten en discussiebijeenkomsten (Vedecom.nl).

Wanneer, waar, hoe laat?
Vrijdag 23 februari om 20 uur in De KiK in Elst (achter de Hema, vlak bij parkeerterrein Land van Tap,); inloop vanaf 19:30 uur. Fijn als u ons wilt laten weten of u komt via kunstcafeoverbetuwe@gmail.com.

Kunstcafé Overbetuwe is er voor kunstenaars en kunstliefhebbers in de Gemeente Overbetuwe en staat voor ontmoeting en inspiratie. De werkgroep Kunstcafé Overbetuwe organiseert excursies, ontmoetingen met kunstenaars, een debat als dit en meer. Op de hoogte blijven? Stuur een e-mail naar kunstcafeoverbetuwe@gmail.com en meld je aan voor de nieuwsberichten._________________________________________________________________________________________________
THEMA-AVOND CCE
JONGKIND EN HET IMPRESSIONISME

Vrijdag 26 januari 2018 - 20.00 uur

Spreker die avond is kunsthistorica Marieke van Der Heijden, verbonden aan Creatief Collectief Elst. Graag vooraf aanmelden via: info@creatiefcollectiefelst.nl.
Deze avond is er geen Kunstcafé.

Start: 20.00 uur; inloop vanaf 19:45 uur
Locatie: De Bibliotheek Elst, Europaplein 1,  6662 DD Elst

Reserveren: info@creatiefcollectiefelst.nl
Kosten: vrijwillige bijdrage bij het verlaten van de zaal.
_________________________________________________________________________________________________
NIEUWS VAN KUNSTCAFÉ OVERBETUWE
Januari 2018

Zowel de oudjaarsborrel van Kunstcafé Zetten als de nieuwjaarsborrel van Kunstcafé Overbetuwe werden goed bezocht. Tijdens de oudjaarsborrel sprak Chris Raats, voorzitter van Het Venster. Hij bedankte Patty Vaz Dias en Jo Verhoef voor hun inzet voor het Zettense Kunstcafé waarvan op deze avond afscheid werd genomen.

Aan het begin van de nieuwjaarsborrel kregen vijf sprekers kort het woord. Op verzoek van de aanwezigen sturen we je een overzicht van wat er allemaal op stapel staat op kunstgebied.

Frank Hemeltjen vertelde over de activiteiten van Kunstcafé Overbetuwe voor de komende maanden.

Donderdag 1 februari en donderdag 8 maart 2018
Kunstcafé Overbetuwe: gemeentelijk kunstwerk in Slijk-Ewijk
Maria Roosen, Rob Sweere en Rob Voermans zijn genomineerd voor het maken van een schetsontwerp voor een gemeentelijk kunstwerk bij het strandpark Slijk-Ewijk. Op 1 februari presenteren zij zichzelf. En op 8 maart tonen ze hun schetsontwerp.

Beide avonden: inloop 19 uur; programma 19:30-22 uur; napraten tot 22:30.
Landgoed Watergoed, Slijk-Ewijk.

Vrijdag 23 februari 2018
Kunst & Cultuurdebat in De KiK
Wethouder Ron van Hoeven begint met een toelichting op de huidige Kunst-& Cultuurnota.
Daarna wordt aan de hand van vragen en stellingen met de vertegenwoordigers van de politieke partijen en met het publiek gedebatteerd. Marga te Lintelo (voorzittter Stichting Art Overbetuwe) zit de avond voor.
Inloop 19:30; start 20.00 uur.

Vrijdag 30 maart 2018
Kunstenaar Rinke Nijburg te gast.
De mondelinge toezegging van Rinke is binnen. Kijk alvast eens op zijn website: www.rinkenijburg.com. Meer informatie volgt.

Vrijdag 27 april 2018
Géén Kunstcafé i.v.m. Koningsdag

Vrijdag 25 mei 2018
Excursie Park Lingezegen met de ontwerpers van het urnenveld.
Nog in gesprek met de ontwerpers, dus onder voorbehoud.

Jan Jansen is één van de vrijwilligers van de Kunstuitleen in de Sleedoorn in Zetten. Er is een website in aanbouw waarop binnenkort alle kunstwerken te zien zijn en ook direct gereserveerd kunnen worden. De Kunstuitleen wil graag meer leners aantrekken. Misschien moet er een uitgifteplek komen in Elst? Of iets anders? Jan deed een oproep om mee te denken. Flyers van de Kunstuitleen staan o.a. bij De KiK in Elst. En natuurlijk bij de Sleedoorn. Meer informatie over de Kunstuitleen en contact met Jan Janssen via: http://sleedoorn.nl/kunstuitleen/

Maddy Coopmans is één van de organisatoren van de grote Kunst- en Cultuurmanifestatie 'Wereldwijd de Heerlijkheid' die van 14 t/m 30 september 2018 zal plaatsvinden in Hemmen en Zetten. Het belooft een grote happening te worden met beeldende kunst, muziek, dans, theater, eten en drinken en een parade en dat alles in samenwerking met diverse lokale partijen. Te veel activiteiten om hier allemaal op te noemen. Flyers zijn o.a. te vinden bij De KiK en in de Sleedoorn. Maddy deed namens alle organisatoren een oproep voor hulp tijdens de manifestatie.

Antoin Buiting is bestuurder van Stichting Park Bredelaar in Elst. Hij deed een oproep voor deelname van kunstenaars aan het Streekfestival op zondagmiddag 27 mei 2018. Meer informatie en contact met Antoin via http://parkbredelaar.nl.

Marga Te Lintelo besloot de bijeenkomst met lovende woorden voor alle initiatieven van afgelopen jaar en een toast op 2018.

_________________________________________________________________________________________________
KUNSTCAFÉ OVERBETUWE
Theater de KiK - Elst

Vrijdag 19 januari 2018 - 20.00 uur


NIEUWS VAN KUNSTCAFÉ OVERBETUWE
– Een Nieuwjaarsbijeenkomst in januari 2018
– Thema-avond Creatief Collectief Elst in januari 2018
– Kunstcafé's na januari


In 2017 was het Kunstcafé Overbetuwe in De KiK op de laatste vrijdag van de maand om 17 uur. In het nieuwe jaar wijken we soms van die laatste vrijdag af. En meestal zullen we om 20 uur starten. Te beginnen met de Nieuwjaarsborrel. Waarom? Dat lichten we toe tijdens de bijeenkomst. Net als onze plannen voor 2018.
Wat er nog meer aan bod komt? Een blik terug en vooruit door het bestuur van Art Overbetuwe. Informatie over een grote Kunstmanifestatie die in september 2018 in Hemmen en Zetten gaat plaatsvinden. Buitenkok Antoin Buiting nodigt kunstenaars uit voor de streekmarkt op de Grote Bredelaar in Elst en licht toe waarom hij denkt dat ze daar goed passen. We beginnen met een toast op het nieuwe jaar, aangeboden door Stichting ART Overbetuwe.

Fijn als je:
 voor 11 januari laat weten of je komt. Dat kan via kunstcaféoverbetuwe@gmail.com.
 een nieuwjaarswens (in woord en /of beeld) wilt aanleveren. We zetten deze in een powerpointpresentatie. Ook voor 11 januari en via kunstcaféoverbetuwe@gmail.com.
 het evenement op Facebook van Art Overbetuwe over de nieuwjaarsbijeenkomst wilt delen (vanaf 01 januari)
 deze nieuwsbrief doorstuurt naar kunstenaars en kunstliefhebbers in de Overbetuwe die wij nog niet kennen.
Kosten: consumpties voor eigen rekening

Iedereen hele fijne feestdagen gewenst en een heel goed nieuw jaar met veel inspiratie door ontmoeting!
Werkgroep Kunstcafé: Jan Franssen, Frank Hemeltjen, Els Mathijssen

_________________________________________________________________________________________________


_________________________________________________________________________________________________
NIEUWSBRIEF STICHTING ART OVERBETUWE

Dag allen, kunstenaars,

Art Overbetuwe blikt met een positief gevoel terug op het afgelopen jaar.

Na de inbreng in den Ommelanden sprongen er in de reeks van vele ideeën twee dingen uit: het Kunstcafé om van elkaar te leren en elkaar te ontmoeten en de Kunstroute. Daarnaast was er belangstelling voor exposeren als pop-up of in etalages.

Groot compliment maakt het bestuur aan de kunstenaars van 2 werkgroepen, die als vrijwilligers deze 2 activiteiten van de grond hebben getild.

Terugblikkend is de opstart van het Kunstcafé zeker van de grond gekomen. Grote opkomst bij de nieuwjaarsborrel en inmiddels iedere laatste vrijdag van de maand bij theater de Kik het maandelijkse Kunstcafé. Vrijdag 29 december is de aanvangstijd 20.00 uur (en dus niet 17.00 uur zoals gebruikelijk). Kunstcafé Zetten organiseert dan een oudjaarsborrel, waarvoor ook alle leden van Art Overbetuwe van harte zijn uitgenodigd. In het nieuwe jaar wordt op 19 januari 2018 het nieuwe programma met de invulling bekend gemaakt. De werkgroep Kunstcafé Overbetuwe stuurt over de oudjaars- en nieuwjaarsbijeenkomsten binnenkort meer informatie.

Trots zijn we op de Kunstroute van september 2017! Wat een bezoekers en wat een groot aantal deelnemende kunstenaars. Zeker is, dat de volgende route wordt gehouden in 2019. Immers er moet ook ruimte zijn om nieuwe werken te kunnen laten zien... en ook voor de organisatie meer lucht.

De hoek Halve Morgen op het Europaplein is op dit moment gevuld met zeer divers en verschillend werk. Geef je op bij Lianne Evers, als je ook jouw werk in een van de etalages wilt tonen. Er wordt goed verkocht.

We wensen jullie allen fijne Kerstdagen, een creatief 2018 en graag tot ziens op de oudjaarsborrel én de nieuwjaarsborrel in de Kik op 19 januari 2018!

Met vriendelijke groet,
Marga te Lintelo, Henk Knol, Martin Luikinga, Luc Corstens, Vincent Bos, Ilse Aarsman
copyright ART Overbetuwe 2019
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu