Agenda - ART Overbetuwe

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Agenda

Er wordt gewerkt aan een nieuwe website. In afwachting daarvan wordt deze website tot nader bericht niet bijgewerkt. Voor actuele informatie zie onze Facebookpagina._________________________________________________________________________________________________
KUNSTCAFÉ WORDT KUNST EN CULTUURCAFÉ OVERBETUWE

Vanaf september gaat Kunstcafé Overbetuwe verder als Kunst- en CultuurCafé Overbetuwe.

De programmering tot eind 2019 is rond. Het programma wordt in week 34 samen met de filmladder van De KiK verspreid in alle kernen van de gemeente Overbetuwe.
Met heel veel dank aan de vrijwilligers van Theater De KiK!_________________________________________________________________________________________________
WAT VERBEELDEN WIJ (ONS)?

Kunstroute in Elst
21 en 22 september 2019

Op zaterdag 21 en zondag 22 september 2019 staat Elst weer in het teken van de tweejaarlijkse Kunstroute. Voor de 4e keer presenteren Overbetuwse kunstenaars hun werk aan het publiek. Op 9 locaties is een variatie aan beeldende kunst te zien van in totaal 40 kunstenaars; van schilderkunst tot keramiek, van beeldhouwwerken tot glaskunst. Theater De KiK is dit jaar het startpunt. Het plein voor dit Theater is tijdens de Kunstroute speciaal ingericht als Kunst- en Cultuurplein.

De 9 locaties in Elst vormen een levendige, laagdrempelige omgeving waar jong en oud van kunst kan genieten. Op elke locatie zijn meerdere kunstenaars aanwezig om u te woord te staan. De Kunstroute biedt een unieke gelegenheid om direct werk van de betrokken kunstenaars aan te kopen. Alle deelnemende locaties zijn op beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur geopend. De Kunstroute is een initiatief van Art Overbetuwe.

Opening
De Kunstroute wordt op vrijdag 20 september om 17.00 geopend door wethouder van Cultuur, Dimitri Horsthuis-Tangelder in Theater De KiK met een bijdrage van leerlingen van Balletschool Babs. Bezoekers krijgen meteen al een voorproefje van het werk, dat tijdens de Kunstroute te zien is; in De KiK is van elke deelnemende kunstenaar één kunstwerk te zien.

Thema en brochure
Het thema van de Kunstroute is Wat verbeelden wij (ons)? Speciaal voor deze Kunstroute is een kleurrijke brochure van 32 pagina’s samengesteld met foto’s van de kunstwerken en informatie over de 9 locaties. Ook is er een plattegrond opgenomen met een aantrekkelijke (fiets)route. De brochure is vanaf 1 september voor slechts 2 euro verkrijgbaar bij Bruna Elst, Theater De KiK en tijdens de Kunstroute op de 9 locaties. Voor de digitale plattegrond klikt u hier.


_________________________________________________________________________________________________


_________________________________________________________________________________________________
DE LEEFWERELD VAN REMBRANDT

Thema-avond CCE
Vrijdag 4 oktober 2019

 
In het cursusboekje 2019/2020 van CCE staat dat op 30 augustus de lezing "De leefwereld van Rembrandt" plaats vindt. Echter, door omstandigheden is deze verzet naar 4 oktober a.s. Plaats en aanvangstijd blijven het zelfde, zie hiervoor de bijgevoegde flyer.


Spreker:      Arno van Hoeven
Datum:        vrijdag 4 oktober 2019 om 20.00 uur, zaal open 19.45 uur
Locatie:       Bibliotheek Elst, Elst
Reserveren: info@creatiefcollectiefelst.nl / 06 1932 4660
Kosten:       vrijwillige bijdrage bij de uitgang (richtbedrag € 7,=)


_________________________________________________________________________________________________
NIEUWE KUNSTREIS NAAR SPAANS BASKENLAND
Maandag 21 t/m zaterdag 26 oktober 2019

Ook in oktober is de natuur in Baskenland erg mooi. Prachtige herfstkleuren tegen het decor van de bergen. Behalve kunst en cultuur is er ook culinair veel te genieten. Bijvoorbeeld proeven van de nieuwe cideroogst met verse pintxos (Baskische tapas).

De eerstvolgende  reis is van maandag 21 t/m zaterdag 26 oktober.
  • Vanuit San Sebastián bezoeken we de musea van Chillida en Oteiza, verkennen we de stad met een mooie lange wandeling langs de kust waarbij we beelden tegenkomen van o.a. Eduardo Chillida, Jorge Oteiza en José Ramón Anda en we bezoeken verschillende galeries en natuurlijk de stad zelf (naar keuze op eigen gelegenheid of samen).

  • Behalve het vernieuwde Chillida-Leku gaan we ook naar museum Chillida-Lantoki in Legazpi. Dit is wat minder bekend maar zeer de moeite waard als aanvulling op Chillida-Leku omdat je hier rondgeleid wordt in de voormalige smederij waar veel van zijn grote ijzeren beelden zijn gemaakt. Zo vind je er nog proefstukken van bv. de Peine del Viento (de beroemde windkammen aan zee in San Sebastián), op filmbeelden zie je het maakproces waarbij Chillida altijd zelf aanwezig was. Een boeiende en instructieve rondleiding.

  • Het Franciscaner klooster in Oñati is altijd zeer de moeite waard om te bezoeken. Alleen al de weg ernaar toe over de bergen en de ligging is fantastisch. Kortom, er is veel om van te genieten in een ontspannen sfeer.

M E E R  I N F O R M A T I E…...?
  • Vraag vrijblijvend meer informatie over reizen, verblijf en kosten via e-mail of  telefoon. Vroeg boeken van reis en hotel is vaak goedkoper. Voor minimaal 6 personen organiseer ik  een informatieve bijeenkomst op een nader af te spreken datum en tijdstip. Je leert daar eventuele medereizigers kennen en je ontvangt een informatiemap over de reisdoelen.

  • Op verzoek stuur ik een flyer met meer concrete gegevens over de kunstreis.

  • Het programma vind je hier.

Belangstelling?
Reageer via info@atelierfranssen.nl of bel 06-10696607_________________________________________________________________________________________________
KUNSTFIETSROUTE OVERBETUWE

Donderdag 4 juli jl. is de Kunstfietsroute Overbetuwe feestelijk geopend! Kinderburgemeester Salma Bensiali overhandigde de eerste brochure aan oud-burgemeester van Overbetuwe Elisabeth Tuijnman. Daarna stapte wethouder Dimitri Horsthuis - Tangelder samen met Sven van Rijswijk, directeur van Park Lingezegen en Salma op de fiets om de route officieel te openen.

Gaat u ook op ontdekkingsreis?
Het is een fietstocht door het prachtige Betuwse landschap langs bijna 40 openbare kunstwerken. U kunt kiezen voor een westelijke of oostelijke route of een gecombineerde route. De brochures zijn te vinden bij de receptie van het gemeentehuis, Landerij De Park (startpunt oostelijke route), Watergoed (startpunt westelijke route), de bibliotheek in Elst, Heteren en Zetten en bistro & wijnbar Bonte Veren.


Foto's: Ellen Koelewijn Fotografie


_________________________________________________________________________________________________
“Groei en Bloei” gekozen als kunstroute voor Heteren

Met 55% kregen Barbara Recourt & Fons Broess van de inwoners van Overbetuwe de meeste stemmen op hun schetsontwerp “Groei en Bloei kunst route”. Zaaien, ontkiemen, groeien en bloeien, fruitteelt en het achterhalen van de dorpsidentiteit zijn de dragers van het ontwerp voor de kunstroute in Heteren.

Op 27 mei presenteerden de, door de Kunst Advies Commissie, geselecteerde kunstenaars hun schetsontwerpen. Ruim 400 inwoners brachten in de week daarna hun stem uit op hun favoriete schetsontwerp. Op basis van het advies van de Kunst Advies Commissie en de uitslag van de publieksstemmen heeft het college van B&W de voorlopige keuze gemaakt voor de “Groei en Bloei kunst route”. “Als je kijkt naar de stemmen van de inwoners sprongen er twee ontwerpen uit. Dat maakte de keuze voor het college van B&W lastig. We hebben uiteindelijk de stemmen van de inwoners het zwaarst laten wegen. Het advies van de Kunst Advies Commissie moet worden verwerkt in het definitieve ontwerp”, licht wethouder Dimitri Horsthuis-Tangelder toe.

De Kunst Advies Commissie geeft nog een aantal aanscherpingen mee aan de kunstenaars op weg naar het definitieve ontwerp. Kunst Advies Commissie: “Deze aanscherpingen zitten hem vooral in de inpasbaarheid binnen het plan voor Hart van Heteren en we zijn benieuwd naar de ideeën om vandalisme tegen te gaan, wit is een ‘gevoelige’ kleur in de openbare ruimte”.

De kunstroute is medio 2020 gereed.


_________________________________________________________________________________________________
NIEUWSBRIEF ART OVERBETUWE
APRIL 2019

Een nieuwe lente, een nieuw geluid van Art Overbetuwe.
Alom bedrijvigheid, het bestuur van Art Overbetuwe informeert jullie graag over wat er het komende jaar op stapel staat, maar vooral waar jullie als kunstenaar je eigen werk of creativiteit kunnen tonen.

Zaterdag 15 juni a.s. - Kunst en de Muziek samen bij het Straatmuzikantenfestival?
Oproep aan jullie als kunstenaars om mee te doen aan het muziekfestival NK Straatmuzikanten door met een kraam je werk te exposeren, in de open ruimte zelf aan de slag te gaan zoals in Parijs op Place du Tertre. Ook kun je een kraam gebruiken en met kinderen aan de slag gaan… Er is behoefte aan activiteiten voor jeugd. De kraam is gratis en je kunt je aanmelden  bij tonny@muziekinElst.nl. Ook kun je hem bellen voor vragen op 06-53868766. Doe mee!!!
Het festival vindt plaats op 15 juni 2019 in de Dorpsstraat in Elst van 12.00 tot 17.00 uur.

Kunstroute Elst 2019
Op zaterdag 21 en zondag 22 september is er weer een Kunstroute voor kunstenaars uit Overbetuwe.
Er zijn inmiddels 36 aanmeldingen. Het nieuwe element is de keuze voor 10 locaties, waar meerdere kunstenaars samen hun werk met en bij elkaar exposeren; deze keus kwam heel duidelijk voort uit reacties op de enquête. Deze maand april vindt de indeling van de locaties plaats en worden deelnemers gevraagd om een foto in te zenden voor de brochure.  Op vrijdag 20 september om 17.00 uur vindt er een officiële opening plaats in en mogelijk om theater de KiK in Elst, waar werk van alle deelnemers te zien zal zijn.

Kunstcafé
Rob Smolders verzorgde vrijdag 29 maart in aanwezigheid van wethouder Dimitri Horsthuis-Tangelder een inspirerende avond over communicatie over kunst. Wat wil je met je werk zeggen of uitdrukken en wat zeggen de beelden
over jou als schepper en maker? Een goede opkomst en gezellige nazit maakt duidelijk, dat boeiende en interessante verhalen het Kunstcafé bestaansrecht geven. Op vrijdagavond 26 april houdt Gé Berns zijn verhaal.
Inmiddels wordt intensief gewerkt aan een verbreding naar een Kunst en Cultuurcafé: een programma voor een breder publiek met enkele keren een aansprekende gast. Oproep aan jullie om een aansprekende naam in te brengen. Wil je meedoen: kunstcafeoverbetuwe@gmail.com.

Meld je aan voor het muziekfestival,
Lentegroet van bestuur Art Overbetuwe


_________________________________________________________________________________________________
NIEUWSBRIEF 32

Extra lessen
Voor cursisten die graag nog doorgaan met hun lessen, is er bij een aantal cursussen hiertoe de gelegenheid. Maar ook voor mensen die willen onderzoeken of één van deze kunstrichtingen iets voor hen is, is dit een prima kans. Het gaat om keramiek (Yvonne Halfens), schilderen (Elieke Starink), schilderen (Joost van Moll) en beeldhouwen (Els Mathijssen). Data en prijzen vind je op de website onder het tabblad “Workshops en extra lessen”. Sommige extra lessen zijn al begonnen bij het uitkomen van deze nieuwsbrief. Mocht je toch nog willen instromen, neem dan contact op met de betreffende docent.

Cursistenexpositie 14 april
Het cursusjaar zit er weer grotendeels op. Zoals gebruikelijk tonen onze cursisten dan hun werkstukken. We vinden het fijn dat Dimitri Horsthuis-Tangelder, wethouder van (o.a.) kunst en cultuur, de opening wil verrichten om 14.00 uur. De cursistenexpositie is tevens het moment dat we het cursusboekje voor het komende cursusjaar presenteren.

Cursusjaar 2019-2020
De praktische informatie van de cursussen die we in 2019-2020 aanbieden (denk aan startdatum en cursusprijs) staat al op onze website. De overige informatie staat voor 14 april on-line. Wil je (weer) mee doen? Wacht niet te lang met inschrijven, want we hebben al veel inschrijvingen binnen. Je vindt het inschrijfformulier op elke cursuspagina onder een blauwe knop met de tekst 'inschrijven'.

Workshops
Tijdens de vakantie worden er regelmatig workshops gegeven. Docenten organiseren deze zelf. Maar het is ook mogelijk om zelf een workshop aan te vragen, met bijvoorbeeld een groepje familie, vrienden, buren of je team. Houd onze website hiervoor in de gaten, of neem contact op via het contactformulier.

Agenda
26 april en 31 mei
Borrel bij Kunstcafé Overbetuwe.
Locatie: De KiK in Elst, om 20.00 uur.

Dit is al weer de laatste Nieuwsbrief van dit cursusjaar. Docenten en bestuur wensen jullie een mooie zomer en fijne vakantie toe!


_________________________________________________________________________________________________
VEILING KUNSTCOLLECTIE OVERBETUWE
Vanaf 1 juni 2018

Vanaf vrijdag 1 juni 2018 start de veiling van een deel van de kunstcollectie van gemeente Overbetuwe. De gemeente wil graag zeker weten, dat alle regionale kunstenaars (of hun familie) weten dat zij hun kunstwerk terug kunnen krijgen als ze niet willen dat deze geveild wordt. Een volledig overzicht van de collectie vindt u op www.aaartnl.nl/kunstenaars/gemeente-overbetuwe.

Staat uw stuk er bij en wilt u dit graag terug? Neem dan contact op met Ilse Aarsman via i.aarsman@overbetuwe.nl of Denise Huntjens via d.huntjens@overbetuwe.nl.


_________________________________________________________________________________________________
KUNSTROUTE ELST 2017 - EEN TERUGBLIK

Foto-impressie Kunstroute Elst 2017


Op 23 en 24 september 2017 stonden voor de derde keer de deuren van de ateliers in Elst wagenwijd open. En niet alleen de ateliers… Nieuw dit jaar waren de 6 extra locaties in het dorp, waaronder het Gemeentehuis, Theater De Kik en Streekwinkel De Lingegaerdt. Eveneens nieuw was de expositie van 16 amateurs in de recreatieruimte van Wervershove.

In totaal was op 19 locaties werk te bekijken van kunstenaars uit de Overbetuwe. Er was een grote variatie aan technieken te zien en de kunstenaars vertelden graag meer over hun werk.

Het thema van de Kunstroute was Verbinding. Speciaal voor deze Kunstroute is een brochure van 28 pagina's samengesteld met foto's van de kunstwerken en informatie over de 19 locaties, met een plattegrond van de aantrekkelijke (fiets)route.


_________________________________________________________________________________________________
NIEUWSBRIEF STICHTING ART OVERBETUWE

Stichting ART Overbetuwe mailt regelmatig een Nieuwsbrief naar alle bij ons bekende kunstenaars en kunstliefhebbers in Overbetuwe.

Wil je de Nieuwsbrief ook ontvangen? Mail dan je gegevens en wij houden je op de hoogte._________________________________________________________________________________________________
copyright ART Overbetuwe 2019
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu