Actueel - ART Overbetuwe

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Actueel_________________________________________________________________________________________________


_________________________________________________________________________________________________
Foto: Rens Plaschek.
KUNSTCAFÉ OVERBETUWE
JONGE OUDE KUNSTENAARS

Vrijdag 30 november 2018 - 20.00 uur

Op vrijdagavond 30 november ontvangt Kunstcafé Overbetuwe Inez van der Spek. Zij is auteur van het onlangs verschenen boek Gerijpte jeugd. Oudere Gelderse kunstenaars & kunstkenners over wat hen beweegt. Vier beeldend kunstenaars, een galeriehouder, een musicus, een interieurarchitecte en een oud-museumdirecteur interviewde Inez voor haar boek.

De hoofdpersonen in het boek Gerijpte jeugd (uitgeverij Denken & Scheppen) zijn tussen de 74 en 94 jaar. Hun lichaam hapert wel eens. Maar hun geest is scherp en jeugdig. In openhartige interviews bezinnen ze zich op de weg, die ze hebben afgelegd en nog altijd aan het afleggen zijn. Inez vertelt over haar inspirerende ontmoetingen met de kunstenaars. In woord en beeld.

Over Inez van der Spek: Boekredacteur en schrijver. Achtergrond in theologie (Nijmegen) en cultuurstudies (Utrecht en Banff). Thema's als auteur: beeldende kunst en literatuur, populaire cultuur, religie, levens-vragen en levensfasen. Plus alle dwarsverbanden daartussen.

Datum:   30 november 2018, aanvang: 20.00 uur
Locatie:  bovenzaal Theater de KiK, Elst (achter de Hema)
Prijs:      vrijwillige bijdrage (richtbedrag € 7,-)Kunstcafé Overbetuwe staat voor inspiratie en ontmoeting. Het is laagdrempelig en bedoeld voor alle kunstenaars en kunstliefhebbers in de gemeente Overbetuwe. Op de hoogte blijven van de activiteiten? Mail naar kunstcafeoverbetuwe@gmail.com met als onderwerp: nieuwsberichten ontvangen._________________________________________________________________________________________________


_________________________________________________________________________________________________
MAAK KENNIS MET SPAANS BASKISCHE KUNSTENAARS
Georganiseerd door Jan Franssen

Zaterdag 15 december 2018
Informatieve bijeenkomst - 15.00 tot 17.00 uur

Maandag 8 april 2019 begint een 10-daagse kunst- en cultuurreis in Bilbao en gaat via Gijón, waar we de stad en een zeer monumentaal beeld van Chillida bekijken, naar de basisbestemming San Sebastián. Onderweg stoppen we nog bij een villa van Antonio Gaudi in Comillas en in Getaria nemen we de tijd bij het museum van de beroemde modeontwerper Balenciaga. Van daar zijn we snel in San Sebastián van waaruit we een bezoek brengen aan de musea van Chillida en Oteiza, 3 galeries met hedendaagse kunst, de Basiliek Arantzazu, het experimentele museum Ur Mara en de ateliers van de Baskische beeldhouwers Koldobika Jauregi en José Ramón Anda.

Het belooft een mooie en gevarieerde reis te worden met behalve beeldende kunst ook aandacht voor mode en architectuur. Er is voldoende gelegenheid om zelf de prachtig gelegen steden San Sebastián en Bilbao te verkennen. Het volledige programma staat op de website www.janfranssen.nl.

Zaterdagmiddag 15 december is er een vrijblijvende informatieve bijeenkomst van 15.00 – 17.00 uur over deze nieuwe kunstreis naar Baskenland.
Heb je interesse, geef je dan nog deze maand op voor deze vrijblijvende bijeenkomst!

06-10696607

Serieuze geïnteresseerden kunnen dan tevens kennismaken met eventuele medereizigers. Er kunnen maximaal 8 mensen mee per keer. Een dergelijk kleinschalige groepsreis biedt in goed onderling overleg de mogelijkheid tot aanpassing van het basisprogramma aan individuele wensen. Ook heb ik al een paar keer meegemaakt dat men deze reis koppelt aan een langere vakantie in Spanje. Voorafgaand of aansluitend aan de kunstreis. Klik hier voor de flyer._________________________________________________________________________________________________
BEELDHOUWEN IN DE BETUWE

WORKSHOP BEELDHOUWEN
GALERIE - ATELIER ILSE AARSMAN

Zaterdag 19 januari 2019 - 10.00 tot 16.00 uur

Deelname aan de workshop beeldhouwen is ideaal om kennis te maken met beeldhouwen. Ook voor gevorderden is het een inspirerende workshop. Leuk als vriend(inn)en-uitje of familie-activiteit!

Na uitleg over gereedschap en technieken ga je aan de slag met een zelfgekozen steen. We werken met Braziliaans en Aziatisch speksteen en serpentijn. Vervolgens doorloop je alle stadia van ruwe steen tot beeld. Tijdens de laatste fase, het polijsten, komen onvermoede kleuren uit de steen tevoorschijn. Altijd een fantastisch moment. Een spannende ervaring die ongetwijfeld naar meer gaat smaken!

Het is een echte verwen-dag. Voor koffie, thee en de Italiaanse lunch wordt gezorgd. Ook wordt voorzien in alle materialen en gereedschappen die nodig zijn voor het maken van een beeld. Zelf hoef je dus niets mee te brengen, behalve een gezonde dosis enthousiasme.

Bij mooi weer werken we buiten op het erf van de prachtige monumentale boerderij.

Prijs: € 75,= inclusief steen, gebruik van gereedschap, koffie, thee en uitgebreide lunch.
Aanmelden kan per mail.

Atelier Ilse Aarsman Beeldende Kunst

Wolfhoeksestraat 3a
6661 PH Elst (Reeth)


_________________________________________________________________________________________________

  
Foto: “Hebzucht”
Gemaakt en gefotografeerd door
Marco Overdiep.
NIEUWS VAN KUNSTCAFÉ OVERBETUWE
Oktober 2018

Verslag Kunstcafé 28 september in Hemmen
Ongeveer 25 mensen waren aanwezig bij de Music Drawing Performance nr. 18 van Rinke Nijburg en Andries van Rossum. Het thema was 'Wereldwijd het Hemelrijk”. Andries improviseerde achter de piano, Rinke tekende met vnl. houtskool op een enorm vel papier (ca. 5 x 3 meter). Om zo'n groot vel te vullen in drie kwartier bleek ook fysiek een stevige klus. Voor de toeschouwers was het spannend om te zien waar hij heen ging met de vele punten, lijnen en wolkachtige structuren die hij aanbracht op het papier. Muziek en tekening waren niet nadrukkelijk op elkaar afgestemd, maar er ontstonden wel losse verbindingen en associaties. De muziek trok soms de aandacht met stiltes en met tokkelen op de snaren van de piano, het tekenen kenmerkte zich door een afwisseling van drukke bewegingen en het zorgvuldig plaatsen van tekens op het papier door Rinke.

Na afloop kwamen er heel wat vragen uit het publiek, waardoor hun werkwijze en samenwerking duidelijker werd. Zowel Rinke als Andries zeiden niet heel erg op elkaar te letten. Andries heeft vooraf geen idee waar het met zijn muziek heen gaat. Rinke had daar al wel over nagedacht. Voor beiden blijft het spannend om voor publiek te werken, maar ze sluiten zich daar zoveel mogelijk voor af. Live improviseren geeft hen de druk om door te gaan en niet té lang na te denken. Maar het risico van mislukken is er altijd.

Vrijdag 26 oktober 2018
Marco Overdiep in de reeks 'Waarom wordt iemand kunstenaar?'
In de recent gestarte reeks “Waarom wordt iemand kunstenaar” komt de Elster kunstenaar Marco Overdiep (1942) aan het woord. Hij heeft op latere leeftijd een verborgen creatief talent ontdekt, dat hij op verschillende terreinen heeft vorm gegeven. Na zijn loopbaan als journalist en persvoorlichter kwam Marco Overdiep in Elst wonen. Hij ging zijn fantasie en verbeelding ruimte geven. Het resulteerde in meer dan 300 beelden. Hij ging door een creatief proces waarbij hij klei, steen, metaal en glas gebruikte om zijn gedachten en gevoelens uit te drukken in ruimtelijke vormen. Het merendeel van zijn beelden is abstract.

Marco exposeerde veel in galeries en beeldentuinen, bijvoorbeeld in de Keukenhof in Lisse. Daarnaast schreef hij het boek ‘De Toverboom’, waarin fantasieverhalen staan die zich afspelen in het Sonsbeekpark te Arnhem. Het boek is voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Marco is een waarnemer van dingen waaraan veel mensen voorbij gaan. In zijn foto’s laat hij dat iedere dag zien op Facebook. Aan het eind van het jaar bundelt hij een selectie van foto’s in een boekje van 80 pagina’s. Er zijn al zo’n zes boekjes in eigen beheer verschenen.

Locatie: bovenzaal De KiK; Aanvang: 20 uur; Prijs: vrijwillige bijdrage (richtbedrag € 7,-).
Hopelijk worden andere kunstenaars geïnspireerd om hun verhaal te delen en mee te doen. Geef je op via: kunstcafeoverbetuwe@gmail.com.

Vrijdag 30 november 2018
Inez van de Spek “Oudere Gelderse kunstenaars & kunstkenners over wat hen beweegt”
Inez van der Spek kondigden we al eerder aan. Gelukkig kwam van uitstel geen afstel. En dankzij het uitstel kan zij meteen ook haar boek “Gerijpte jeugd” -dat inmiddels is gedrukt- tonen. Inez heeft voor haar boek gesprekken gehad met acht oudere Gelderse kunstenaars en kunstkenners over wat hen beweegt. Ze zal tijdens het Kunstcafé vertellen over de totstandkoming van het boek en over de gesprekken.

Over Inez van de Spek: Boekredacteur en schrijver. Achtergrond in theologie (Nijmegen) en cultuurstudies (Utrecht en Banff). Thema's als auteur: beeldende kunst en literatuur, populaire cultuur, religie, levens-vragen en levensfasen. Plus alle dwarsverbanden daartussen.

Locatie: bovenzaal De KiK; Aanvang: 20 uur; Prijs: vrijwillige bijdrage (richtbedrag € 7,-)

28 december 2018
Oudjaarsborrel
Locatie: De Kik; aanvang 20 uur; gratis.
Kalender Kunstcafé Overbetuwe

De meest recente kalender vind je hier. In oranje zie je de wijzigingen ten opzichte van de vorige.

Jan Franssen, Frank Hemeltjen, Luc Corstens, Els Mathijssen
_________________________________________________________________________________________________
 
Terugblik thema-avond De Ploeg
Op 14 oktober verzorgde Marieke van der Heijden een boeiende avond over Kunstkring De Ploeg. Aanleiding was de oprichting van De Ploeg 100 jaar geleden. Een bezoeker van de lezing: “Toen ik later de tentoonstelling in het Groninger Museum over De Ploeg bezocht, herkende ik veel dankzij alles wat Marieke eerder vertelde”.

Thema-avond Paleis Soestdijk
Op 9 november gaat de thema-avond over Paleis Soestdijk. Dit wordt momenteel verbouwd tot een multifunctioneel complex. Ben Verfürden, nauw betrokken bij de verbouwing, verzorgt de lezing. Meer informatie in de bijgevoegde flyer.

Onvoldoende belangstelling voor KUNSTenMAKERs
Wat vonden we het leuk weer een cursus voor kinderen aan te bieden. Wim Mecking, één van onze docenten, ontwikkelde een inspirerende cursus, genaamd KUNSTenMAKERs. Helaas, er waren te weinig inschrijvingen om de cursus te laten starten.

Tiffany 2019
Bij voldoende deelnemers start op zaterdag 12 januari weer een cursus Tiffany. Als beginner maak je in 6 lessen een mooie raamhanger. Gevorderden kunnen kiezen uit diverse ontwerpen. De lessen zijn van 9.30 – 12.00 uur. Vanwege sterk gestegen materiaalkosten is de cursusprijs verhoogd naar € 175,--. Inschrijven kan via de website.

Uitbreiding cursusaanbod?
Wij zijn steeds op zoek naar uitbreiding van ons cursusaanbod. Mocht jezelf docent zijn van een cursus die wij nog niet aan bieden, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. En natuurlijk kun je ook als (potentiële) cursist je wensen voor nieuwe creatieve cursussen aan ons doorgeven.

Facebookgroep
Voor wie actief is op Facebook: we hebben een groep Creatief Collectief Elst, inmiddels al met 83 leden. Regelmatig plaatsen we er nieuwtjes op. Misschien vind je het leuk om elkaar daar ook te ontmoeten? Let op: er zijn meerdere pagina’s met dezelfde of vergelijkbare naam. Helaas kunnen wij dat niet veranderen. De juiste groep is die met de foto van het mozaïeknaambord boven onze deur.  Onze groep vind je op: facebook.com/groups/CreatiefCollectiefElst.

Agenda
26 oktober:        Kunstcafé Overbetuwe, 20.00 uur, in de Kik. Zie artoverbetuwe.nl
9 november:      Thema-avond CCE over Paleis Soestdijk, van koninklijke residentie naar multifunctioneel complex. Start 20.00 uur, inloop vanaf 19.45 uur. Plaats: De Bibliotheek in Elst. Vrijwillige bijdrage (richtbedrag € 7,00).
30 november:     Kunstcafé Overbetuwe, 20.00 uur, in de Kik. Zie art.overbetuwe.nl


_________________________________________________________________________________________________
EXPOSITIE HEALING ENVIRONMENT
Ilse Aarsman - Ellen Koelewijn

14 september 2018 - 13 januari 2019

De expositie “Healing Environment” van beeldend kunstenaars Ellen Koelewijn en Ilse Aarsman bestaat uit aan de natuur gerelateerde onderwerpen. Ook de mens maakt daarvan deel uit.

De kunstenaars beogen toeschouwers met de gekozen schilderijen energie en vertroosting te bieden. De afbeeldingen zorgen ervoor dat gedachten een andere wending kunnen nemen. Kunst is belangrijk in een helende omgeving. Kunst kan afleiden, geruststellen, tot nadenken stemmen, vrolijk maken en inspireren.

Beroepsfotograaf Ellen Koelewijn vertaalt haar foto’s in mysterieuze en sferische schilderijen. Deze roepen een sprookjesachtig gevoel op, waardoor je getrokken wordt in de wereld van mystiek.

Ilse Aarsman vindt haar inspiratie onder andere in de natuur van het Toscaanse landschap. Krachtig neergezet met paletmes en spalter lijkt het alsof het in beweging is. Je moet zoeken naar het beeld, de lucht, de bergen.

Roessingh, Centrum voor Revalidatie
Roessinghsbleekweg 33
7522 AH Enschede

Openingstijden: alle dagen 8.00 - 21.00 uur_________________________________________________________________________________________________
VEILING KUNSTCOLLECTIE OVERBETUWE
Vanaf 1 juni 2018

Vanaf vrijdag 1 juni 2018 start de veiling van een deel van de kunstcollectie van gemeente Overbetuwe. De gemeente wil graag zeker weten, dat alle regionale kunstenaars (of hun familie) weten dat zij hun kunstwerk terug kunnen krijgen als ze niet willen dat deze geveild wordt. Een volledig overzicht van de collectie vindt u op www.aaartnl.nl/kunstenaars/gemeente-overbetuwe.

Staat uw stuk er bij en wilt u dit graag terug? Neem dan contact op met Ilse Aarsman via i.aarsman@overbetuwe.nl of Denise Huntjens via d.huntjens@overbetuwe.nl.


_________________________________________________________________________________________________


_________________________________________________________________________________________________
NIEUWSBRIEF STICHTING ART OVERBETUWE

Dag allen, kunstenaars,

Art Overbetuwe blikt met een positief gevoel terug op het afgelopen jaar.

Na de inbreng in den Ommelanden sprongen er in de reeks van vele ideeën twee dingen uit: het Kunstcafé om van elkaar te leren en elkaar te ontmoeten en de Kunstroute. Daarnaast was er belangstelling voor exposeren als pop-up of in etalages.

Groot compliment maakt het bestuur aan de kunstenaars van 2 werkgroepen, die als vrijwilligers deze 2 activiteiten van de grond hebben getild.

Terugblikkend is de opstart van het Kunstcafé zeker van de grond gekomen. Grote opkomst bij de nieuwjaarsborrel en inmiddels iedere laatste vrijdag van de maand bij theater de Kik het maandelijkse Kunstcafé. Vrijdag 29 december is de aanvangstijd 20.00 uur (en dus niet 17.00 uur zoals gebruikelijk). Kunstcafé Zetten organiseert dan een oudjaarsborrel, waarvoor ook alle leden van Art Overbetuwe van harte zijn uitgenodigd. In het nieuwe jaar wordt op 19 januari 2018 het nieuwe programma met de invulling bekend gemaakt. De werkgroep Kunstcafé Overbetuwe stuurt over de oudjaars- en nieuwjaarsbijeenkomsten binnenkort meer informatie.

Trots zijn we op de Kunstroute van september 2017! Wat een bezoekers en wat een groot aantal deelnemende kunstenaars. Zeker is, dat de volgende route wordt gehouden in 2019. Immers er moet ook ruimte zijn om nieuwe werken te kunnen laten zien... en ook voor de organisatie meer lucht.

De hoek Halve Morgen op het Europaplein is op dit moment gevuld met zeer divers en verschillend werk. Geef je op bij Lianne Evers, als je ook jouw werk in een van de etalages wilt tonen. Er wordt goed verkocht.

We wensen jullie allen fijne Kerstdagen, een creatief 2018 en graag tot ziens op de oudjaarsborrel én de nieuwjaarsborrel in de Kik op 19 januari 2018!

Met vriendelijke groet,
Marga te Lintelo, Henk Knol, Martin Luikinga, Luc Corstens, Vincent Bos, Ilse Aarsman


_________________________________________________________________________________________________
KUNSTROUTE ELST 2017 - EEN TERUGBLIK

Foto-impressie Kunstroute Elst 2017


Op 23 en 24 september a.s. stonden voor de derde keer de deuren van de ateliers in Elst wagenwijd open. En niet alleen de ateliers… Nieuw dit jaar waren de 6 extra locaties in het dorp, waaronder het Gemeentehuis, Theater De Kik en Streekwinkel De Lingegaerdt. Eveneens nieuw was de expositie van 16 amateurs in de recreatieruimte van Wervershove.

In totaal was op 19 locaties werk te bekijken van kunstenaars uit de Overbetuwe. Er was een grote variatie aan technieken te zien en de kunstenaars vertelden graag meer over hun werk.

Het thema van de Kunstroute was Verbinding. Speciaal voor deze Kunstroute is een brochure van 28 pagina's samengesteld met foto's van de kunstwerken en informatie over de 19 locaties, met een plattegrond van de aantrekkelijke (fiets)route.


_________________________________________________________________________________________________
NIEUWSBRIEF STICHTING ART OVERBETUWE

Stichting ART Overbetuwe mailt regelmatig een Nieuwsbrief naar alle bij ons bekende kunstenaars en kunstliefhebbers in Overbetuwe.

Wil je de Nieuwsbrief ook ontvangen? Mail dan je gegevens en wij houden je op de hoogte._________________________________________________________________________________________________
copyright ART Overbetuwe 2017
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu