Actueel - ART Overbetuwe

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Actueel_________________________________________________________________________________________________
BUITEN SCHILDEREN IN HEMMEN
Zaterdag 13 oktober 2018
 
Op 26 mei j.l. hebben we een hele gezellige en leuke teken- en schilderdag gehad in Hemmen. Aan het einde van die dag is besloten, dat we weer op deze bijzondere locatie tegenover het kerkje in Hemmen en naast het restaurant bijeen komen op zaterdag 13 oktober a.s. (als het weer goed is).

Deze dag wordt georganiseerd door de Vereniging Chagall en is voor iedereen, die het leuk vindt in de open lucht te schilderen of tekenen. Er zijn geen kosten aan verbonden; je moet zelf je materiaal meenemen.

De start is om 10 uur op het grasveld voor het kerkje. We besluiten de dag om ca. 16 uur met een drankje op het naastgelegen terras voor dat wie wil.

Info bij Paul Peters (T 0642444772)
en Hetty Jongepier (T 024-3231509)
aanmelding via e-mail vereniging.chagall@gmail.com
_________________________________________________________________________________________________
WORKSHOP KERAMISCH VORMGEVEN
EEN KENNISMAKING OF VERRIJKING!

Zaterdag 10 november 2018 - 10.00 tot 16.00 uur
Zaterdag 24 november 2018 - 10.00 tot 12.30 uur

Een gast-workshop door professioneel keramist Arjen Bakermans.

Zin in werken met klei en keramische kleurstoffen zoals glazuren en oxides? Dan is dit een mooie kans om daarmee kennis te maken of je kennis en vaardigheden juist uit te breiden. Deze workshop van anderhalve dag (zaterdag 10 en 24 november) is geschikt voor beginners en gevorderden.

Onder leiding van keramist Arjen Bakermans maak je de eerste dag (van 10.00 tot 16.00 uur) een beeld, dat je hol opbouwt met een van de technieken die Arjen zal demonstreren. Toegespitst op je eigen beginsituatie of doelstelling zal hij zijn begeleiding en kennisoverdracht aanpassen. Tijdens de tweede les (10.00 tot 12.30 uur) wordt er uitleg gegeven over de keramische kleurstoffen zoals glazuren, metaaloxides en pigmenten die er worden aangeboden. Je gaat je werk dan zelf inkleuren en glazuren. En dan nog een weekje wachten omdat het werk voor een tweede keer in de oven gaat. Vanaf 1 december kun je je werk komen ophalen.  Een spannende ervaring die ongetwijfeld naar meer gaat smaken!

Prijs: € 115,= inclusief materiaal, koffie, thee en uitgebreide lunch op de eerste dag. Kijk voor een eerste kennismaking met de docent op www.arjenbakermans.nl
Aanmelden kan per mail.

Wolfhoeksestraat 3a, Elst (Reeth)

_________________________________________________________________________________________________
EXPOSITIE HEALING ENVIRONMENT
Ilse Aarsman - Ellen Koelewijn

14 september 2018 - 13 januari 2019

De expositie “Healing Environment” van beeldend kunstenaars Ellen Koelewijn en Ilse Aarsman bestaat uit aan de natuur gerelateerde onderwerpen. Ook de mens maakt daarvan deel uit.

De kunstenaars beogen toeschouwers met de gekozen schilderijen energie en vertroosting te bieden. De afbeeldingen zorgen ervoor dat gedachten een andere wending kunnen nemen. Kunst is belangrijk in een helende omgeving. Kunst kan afleiden, geruststellen, tot nadenken stemmen, vrolijk maken en inspireren.

Beroepsfotograaf Ellen Koelewijn vertaalt haar foto’s in mysterieuze en sferische schilderijen. Deze roepen een sprookjesachtig gevoel op, waardoor je getrokken wordt in de wereld van mystiek.

Ilse Aarsman vindt haar inspiratie onder andere in de natuur van het Toscaanse landschap. Krachtig neergezet met paletmes en spalter lijkt het alsof het in beweging is. Je moet zoeken naar het beeld, de lucht, de bergen.

Roessingh, Centrum voor Revalidatie
Roessinghsbleekweg 33
7522 AH Enschede

Openingstijden: alle dagen 8.00 - 21.00 uur_________________________________________________________________________________________________
Start lessen
De dagen worden weer wat korter en dus staat het nieuwe cursusseizoen voor de deur. Wij hopen  dat jullie er ook zin in hebben. Op 11 en 12 september starten de eerste lessen en de weken erna ook de andere. Heb je je aangemeld voor een cursus, kijk dan op de website www.creatiefcollectiefelst.nl wanneer deze begint.

KUNSTenMAKERs
Een wens van het CCE gaat in vervulling: er komt weer een activiteit voor kinderen. Wim Mecking, al bekend van zijn cursus Collages maken, biedt nu ook een leuke cursus voor kinderen aan. Ze gaan kunstzinnig aan de slag met drie keer papierwerk, drie keer drukwerk met een echte drukpers en drie keer met door hen zelf gevonden materiaal. Zie voor meer informatie de flyer.
In de gemeente Overbetuwe gaan Sjors Sportief en Sjors Creatief van start. Kinderen krijgen op school een boekje uitgereikt waarin tal van proeflessen op het gebied van sport en cultuur staan. Ook KUNSTenMAKERs sluit zich hierbij aan, opdat we zoveel mogelijk kinderen bereiken.

Agenda
14 september: Thema-avond Het expressionisme van Kunstkring De Ploeg. Spreker: drs. Marieke van der Heijden. Plaats: de Bibliotheek aan het Europaplein te Elst, start om 20.00 uur (zaal gaat om 19.45 uur open). Vrijwillige bijdrage (richtbedrag € 7,—). Zie ook de bijgevoegde flyer.

14 tot en met 30 september: Stichting Raamwerk organiseert ‘Wereldwijd de Heerlijkheid’ op diverse locaties te Hemmen en de Sleedoorn te Zetten. Voor meer informatie kun je terecht op de website.

9 november: Thema-avond Paleis Soestdijk, van koninklijke residentie naar multifunctioneel complex. Ben Verfürden, nauw betrokken bij de herbestemming van het paleis, vertelt over deze boeiende weg van verandering.

28 september en 26 oktober: Kunstcafé Overbetuwe organiseert maandelijkse bijeenkomsten in de Kik. De ene keer met een activiteit, een andere keer zonder. Houd hiervoor de website in de gaten of schrijf je in voor de nieuwsberichten via kunstcafeoverbetuwe@gmail.com.


_________________________________________________________________________________________________
VEILING KUNSTCOLLECTIE OVERBETUWE
Vanaf 1 juni 2018

Vanaf vrijdag 1 juni 2018 start de veiling van een deel van de kunstcollectie van gemeente Overbetuwe. De gemeente wil graag zeker weten, dat alle regionale kunstenaars (of hun familie) weten dat zij hun kunstwerk terug kunnen krijgen als ze niet willen dat deze geveild wordt. Een volledig overzicht van de collectie vindt u op www.aaartnl.nl/kunstenaars/gemeente-overbetuwe.

Staat uw stuk er bij en wilt u dit graag terug? Neem dan contact op met Ilse Aarsman via i.aarsman@overbetuwe.nl of Denise Huntjens via d.huntjens@overbetuwe.nl.


_________________________________________________________________________________________________
NIEUWS VAN KUNSTCAFÉ OVERBETUWE
Mei 2018

Ongeveer 30 mensen waren bij de lezing van Rinke Nijburg in de bovenzaal van De KiK. Rinke bleek niet voor het eerst in Elst te zijn. Jo Verhoef had hem in het verleden uitgenodigd eigen werk te maken bij de beelden van kruisweg in de RK kerk. Een mooi toeval, dat de lezing op Goede Vrijdag was. Veel beelden van Rinke's werk kwamen voorbij. De interactie met het publiek was prima en na afloop kregen we veel positieve reacties. 'Inspirerend' was een woord dat het meest werd gebruikt. De vrijwillige bijdrage die we na afloop vroegen was gelukkig voor niemand een probleem. Na afloop bleven veel mensen nog lang napraten met elkaar en met Rinke en zijn vrouw.

Vrijdag 25 mei 2018
Wereldwijd de Heerlijkheid
Jan Franssen praat ons bij over de Manifestatie Wereldwijd de Heerlijkheid die van 14 tot en met 30 september 2018 plaats zal vinden op diverse locaties in Hemmen en Galerie De Sleedoorn in Zetten.
Locatie: De KiK. Inloop vanaf 19:30. Start: 20 uur. Consumpties voor eigen rekening.

Vrijdag 22 juni 2018
Excursie naar Idylles in Park Lingezegen
Anders dan anders, want deze keer niet op de laatste vrijdag van de maand maar op de voorlaatste vrijdag en niet binnen maar buiten. We gaan naar de Berg Idylle en de Water Idylle in Park Lingezegen o.l.v. Herman Verkerk van Event Architectuur.
Locatie: start bij de Berg Idylle (tussen de A325, Sillestraat en De Broekakkers, nabij Shell station langs de A325).
Tijd: verzamelen  met auto of fiets om 19.45 uur. Start 20 uur.
Prijs: vrijwillige bijdrage. Richtbedrag € 7,=.
Naborrelen: waar is op dit moment nog niet bekend. Dat laten we de volgende keer weten. Dan sturen we ook een plattegrondje mee.

Vrijdag 31 augustus 2018
Inez van de Spek  over 'Gerijpte jeugd'.
Inez voerde gesprekken met oudere (73-95) kunstenaars en kunstliefhebbers voor haar boek 'Gerijpte jeugd' dat in september uitkomt. Meer info in het volgende nieuwsbericht.

Planning toekomstige activiteiten
Wij (Jan, Frank en Els) waren afgelopen jaar druk met de organisatie van activiteiten van Kunstcafé Overbetuwe. Té druk naar onze smaak. Na de zomerstop gaan we daarom gemiddeld nog maar één keer per drie maanden een avond programmeren. Wel blijft er elke laatste vrijdag van de maand een Kunstcafé in De KiK. Wanneer iemand van jullie zelf iets in wil brengen op de avonden zonder programma: graag! Misschien wil je praten over je werk. Heb je een idee voor een kunstmarkt of een kunstwerk. Wil je gedichten voorlezen. Verzin het maar.

Kalender Kunstcafé Overbetuwe
We hebben een kalender gemaakt, waarin je niet alleen onze activiteiten, maar ook die van anderen staan vermeld. Natuurlijk alleen als we denken dat ze relevant zijn voor kunstenaars en kunstliefhebbers.

Jan Franssen, Frank Hemeltje, Els Mathijssen


_________________________________________________________________________________________________


_________________________________________________________________________________________________
NIEUWSBRIEF STICHTING ART OVERBETUWE

Dag allen, kunstenaars,

Art Overbetuwe blikt met een positief gevoel terug op het afgelopen jaar.

Na de inbreng in den Ommelanden sprongen er in de reeks van vele ideeën twee dingen uit: het Kunstcafé om van elkaar te leren en elkaar te ontmoeten en de Kunstroute. Daarnaast was er belangstelling voor exposeren als pop-up of in etalages.

Groot compliment maakt het bestuur aan de kunstenaars van 2 werkgroepen, die als vrijwilligers deze 2 activiteiten van de grond hebben getild.

Terugblikkend is de opstart van het Kunstcafé zeker van de grond gekomen. Grote opkomst bij de nieuwjaarsborrel en inmiddels iedere laatste vrijdag van de maand bij theater de Kik het maandelijkse Kunstcafé. Vrijdag 29 december is de aanvangstijd 20.00 uur (en dus niet 17.00 uur zoals gebruikelijk). Kunstcafé Zetten organiseert dan een oudjaarsborrel, waarvoor ook alle leden van Art Overbetuwe van harte zijn uitgenodigd. In het nieuwe jaar wordt op 19 januari 2018 het nieuwe programma met de invulling bekend gemaakt. De werkgroep Kunstcafé Overbetuwe stuurt over de oudjaars- en nieuwjaarsbijeenkomsten binnenkort meer informatie.

Trots zijn we op de Kunstroute van september 2017! Wat een bezoekers en wat een groot aantal deelnemende kunstenaars. Zeker is, dat de volgende route wordt gehouden in 2019. Immers er moet ook ruimte zijn om nieuwe werken te kunnen laten zien... en ook voor de organisatie meer lucht.

De hoek Halve Morgen op het Europaplein is op dit moment gevuld met zeer divers en verschillend werk. Geef je op bij Lianne Evers, als je ook jouw werk in een van de etalages wilt tonen. Er wordt goed verkocht.

We wensen jullie allen fijne Kerstdagen, een creatief 2018 en graag tot ziens op de oudjaarsborrel én de nieuwjaarsborrel in de Kik op 19 januari 2018!

Met vriendelijke groet,
Marga te Lintelo, Henk Knol, Martin Luikinga, Luc Corstens, Vincent Bos, Ilse Aarsman


_________________________________________________________________________________________________
KUNSTROUTE ELST 2017 - EEN TERUGBLIK

Foto-impressie Kunstroute Elst 2017


Op 23 en 24 september a.s. stonden voor de derde keer de deuren van de ateliers in Elst wagenwijd open. En niet alleen de ateliers… Nieuw dit jaar waren de 6 extra locaties in het dorp, waaronder het Gemeentehuis, Theater De Kik en Streekwinkel De Lingegaerdt. Eveneens nieuw was de expositie van 16 amateurs in de recreatieruimte van Wervershove.

In totaal was op 19 locaties werk te bekijken van kunstenaars uit de Overbetuwe. Er was een grote variatie aan technieken te zien en de kunstenaars vertelden graag meer over hun werk.

Het thema van de Kunstroute was Verbinding. Speciaal voor deze Kunstroute is een brochure van 28 pagina's samengesteld met foto's van de kunstwerken en informatie over de 19 locaties, met een plattegrond van de aantrekkelijke (fiets)route.


_________________________________________________________________________________________________
NIEUWSBRIEF STICHTING ART OVERBETUWE

Stichting ART Overbetuwe mailt regelmatig een Nieuwsbrief naar alle bij ons bekende kunstenaars en kunstliefhebbers in Overbetuwe.

Wil je de Nieuwsbrief ook ontvangen? Mail dan je gegevens en wij houden je op de hoogte._________________________________________________________________________________________________
copyright ART Overbetuwe 2017
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu