2019 - ART Overbetuwe

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

2019

Archief


_________________________________________________________________________________________________


_________________________________________________________________________________________________
KUNSTCAFÉ OVERBETUWE
ELFJES MAKEN MET SCHRIJFKRING ELST

Vrijdag 22 februari 2019 - 20.00 uur

Het Kunstcafé van vrijdag 22 februari in De KiK, wordt verzorgd door Schrijfkring Elst. Na een korte introductie gaan de bezoekers zelf aan het werk. Met een gedicht van elf regels, bekend als 'elfje', ga je proberen je gedachten en emoties over te brengen op anderen.

Bijna iedereen denkt na over zichzelf en de wereld waarin hij leeft. Velen praten daarover. Een aantal daarvan vertrouwt die gedachtes en emoties ook aan het papier toe. Hennie van Ee en Jan Zwier, begeleiders van de Schrijfkring Elst, zijn in 2017 op zoek gegaan naar die mensen. Dat leidde tot een groepje van acht gelijkgestemden.  Samen gaan ze elke twee weken met taal aan de slag. Hun doel is elkaar op de juiste wijze uit te dagen. Aan de hand van leuke schrijfopdrachten tijdens de bijeenkomsten, maar ook thuis.

Tijdens het Kunstcafé wil Schrijfkring Elst je graag kennis laten maken met een aantal van hen. Naast een korte toelichting op hun ontstaan, ga je zelf aan de slag met het maken met ‘elfjes’ in een workshopachtige ambiance. Dan ervaar je zelf hoe leuk het is om de eigen gedachten in poëzie om te zetten. Elk onderwerp is daarvoor geschikt. Bijvoorbeeld een kunstwerk, een ontmoeting of een herinnering. Na afloop kun je in de foyer van De KiK met de deelnemers in gesprek gaan over taal, kunst en andere meer of minder belangrijke zaken. Fijn als je pen en papier mee brengt!


Aanvang: 20 uur; inloop vanaf 19.30 uur
Locatie:  bovenzaal Theater de KiK, Elst (achter de Hema)
Prijs:      vrijwillige bijdrage (richtbedrag € 7,-)Kunstcafé Overbetuwe staat voor inspiratie en ontmoeting. Het is laagdrempelig en bedoeld voor alle kunstenaars en kunstliefhebbers in de gemeente Overbetuwe. Op de hoogte blijven van de activiteiten? Mail naar kunstcafeoverbetuwe@gmail.com met als onderwerp: nieuwsberichten ontvangen._________________________________________________________________________________________________
VALENTIJNSWORKSHOP BEELDHOUWEN
Creatief Collectief Elst

Zondag 17 februari 2019 - 9.30 tot 16.30 uur


Een aantal docenten van Creatief Collectief Elst (CCE) geeft naast hun reguliere lessen ook workshops. Binnenkort staan er twee workshops mozaïek en één beeldhouwen op het programma.

Els Mathijssen geeft op 17 februari een Valentijnsworkshop. Je werkt met speksteen, een zachte steensoort die je met handgereedschap gaat bewerken. In een dag kun je een klein beeldje maken. De workshop duurt van 9.30 tot 16.30 uur en je wordt verwend met een heerlijke en gevarieerde lunch.
 
Je kunt de workshops zelf volgen, maar je kunt ze natuurlijk ook cadeau doen. Bijvoorbeeld op Valentijnsdag. Leuk om samen met je geliefde een middag of dag creatief bezig te zijn!
 
Kun je niet op deze data maar heb je wel belangstelling voor het volgen van een workshop? Misschien met je familie, vrienden, collega's? Neem gerust contact op met CCE voor de mogelijkheden.
 
Voor inschrijven of meer informatie kun je terecht op www.creatiefcollectiefelst.nl.

_________________________________________________________________________________________________
WORKSHOP MOZAÏEK
Creatief Collectief Elst

Zaterdag 16 februari 2019 - 13.30 tot 16.30 uur
Zaterdag 16 maart 2019    - 13.30 tot 16.30 uur


Een aantal docenten van Creatief Collectief Elst (CCE) geeft naast hun reguliere lessen ook workshops. Binnenkort staan er twee workshops mozaïek en één beeldhouwen op het programma.

Annelou Teunissen verzorgt op 16 februari én op 16 maart 2019 workshops mozaïek. In drie uur maak je een werkstuk in de vorm van een vogeltje of hartje, bijvoorbeeld te gebruiken als sleutelhanger of als leuk cadeautje. Deze workshops duren van 13.30 tot 16.30 uur.

Je kunt de workshops zelf volgen, maar je kunt ze natuurlijk ook cadeau doen. Bijvoorbeeld op Valentijnsdag. Leuk om samen met je geliefde een middag of dag creatief bezig te zijn!
Kun je niet op deze data maar heb je wel belangstelling voor het volgen van een workshop? Misschien met je familie, vrienden, collega's? Neem gerust contact op met CCE voor de mogelijkheden.
 
Voor inschrijven of meer informatie kun je terecht op www.creatiefcollectiefelst.nl._________________________________________________________________________________________________
VENETIË

Thema-avond CCE
Vrijdag 25  januari 2019

De laatste thema-avond van het cursusjaar vindt plaats in de bovenzaal van Theater De KiK in Elst. Arno van Hoeven, inmiddels bekend bij veel van de vaste bezoekers van onze thema-avonden, komt ons die avond vertellen over Venetië. De ingang van De KiK vind je achter De Hema.

Spreker:       Arno van Hoeven
Datum:        vrijdag 25 januari om 20.00 uur, zaal open 19.45 uur
Locatie:       Theater de KiK, Elst
Reserveren: info@creatiefcollectiefelst.nl / 06 1932 4660

_________________________________________________________________________________________________
BEELDHOUWEN IN DE BETUWE

WORKSHOP BEELDHOUWEN
GALERIE - ATELIER ILSE AARSMAN

Zaterdag 19 januari 2019 - 10.00 tot 16.00 uur

Deelname aan de workshop beeldhouwen is ideaal om kennis te maken met beeldhouwen. Ook voor gevorderden is het een inspirerende workshop. Leuk als vriend(inn)en-uitje of familie-activiteit!

Na uitleg over gereedschap en technieken ga je aan de slag met een zelfgekozen steen. We werken met Braziliaans en Aziatisch speksteen en serpentijn. Vervolgens doorloop je alle stadia van ruwe steen tot beeld. Tijdens de laatste fase, het polijsten, komen onvermoede kleuren uit de steen tevoorschijn. Altijd een fantastisch moment. Een spannende ervaring die ongetwijfeld naar meer gaat smaken!

Het is een echte verwen-dag. Voor koffie, thee en de Italiaanse lunch wordt gezorgd. Ook wordt voorzien in alle materialen en gereedschappen die nodig zijn voor het maken van een beeld. Zelf hoef je dus niets mee te brengen, behalve een gezonde dosis enthousiasme.

Bij mooi weer werken we buiten op het erf van de prachtige monumentale boerderij.

Prijs: € 75,= inclusief steen, gebruik van gereedschap, koffie, thee en uitgebreide lunch.
Aanmelden kan per mail.

Atelier Ilse Aarsman Beeldende Kunst

Wolfhoeksestraat 3a
6661 PH Elst (Reeth)


_________________________________________________________________________________________________
Terugblik thema-avond Paleis Soestdijk
Anders dan anders, deze thema-avond, want dit keer eens geen onderwerp uit de kunstgeschiedenis. Tegelijkertijd ook een beetje wel als anders, want veel in het paleis moet behouden blijven vanwege de kunsthistorische waarde. Inleider Ben Verfürden vertelde op een prettige, heldere manier, met veel verstand van zaken en achtergrondkennis, over de geschiedenis van Paleis Soestdijk. Ooit gebouwd als -relatief- kleine buitenwoning van de burgemeester van Amsterdam, kwam het via verscheidene uitbreidingen tot zijn huidige vorm. Dat laatste dankzij de Russische vrouw van prins Willem II, die het toenmalige paleis wel wat klein vond in vergelijking met haar ouderlijk huis.
Ook erg interessant was een inkijkje in het proces, waarmee het Paleis eigendom is geworden van Made By Holland. En de vele factoren, waarmee rekening gehouden moet worden bij de renovatie en herbestemming van het paleis. Al is de herbestemming nog niet helemaal voltooid, toch zijn er al publieksactiviteiten. Zo trad Sting er op en was er een opera in de vijver.  Als alle plannen gerealiseerd worden, dan hebben we over een paar jaar een prachtig complex waar mooie voorstellingen en andere activiteiten plaats gaan vinden en waar veel mensen uit binnen- en buitenland op af zullen komen.
Na afloop gehoord: 'wat komt er veel kijken bij dit plan', 'petje af, voor de mensen die dit hele proces overzien en begeleiden', 'ik ga zeker met mijn (klein-)kinderen naar de familietentoonstelling 'Vind het uit'.

12 januari 2019: start nieuwe cursus Tiffany
De korte cursus Tiffany start -bij voldoende deelnemers- weer op zaterdag 12 januari. In zes lessen van 2,5 uur maak je een compleet werkstuk. Beginners werken met het ontwerp dat de docent Gery Garttener al voor je heeft klaar liggen. Omdat je de kleuren glas zelf kiest en invult op het ontwerp, worden de werkstukken toch heel verschillend. Gevorderden kunnen met een eigen ontwerp aan de slag.
Cursustijd: zaterdag 9.30-12 uur.  
Let op: de cursus begint en eindigt een ½ uur vroeger dan eerdere cursussen.
Cursusprijs: € 175,- voor zes lessen inclusief gebruik van alle gereedschap en materialen.
Inschrijven via de website.

25 januari 2019: Thema-avond over Venetië in De KiK
De laatste thema-avond van het cursusjaar vindt plaats in de bovenzaal van Theater De KiK in Elst. Arno van Hoeven, inmiddels bekend bij veel van de vaste bezoekers van onze thema-avonden, komt ons die avond vertellen over Venetië. In bijgaande flyer en op de website vind je meer informatie. De ingang van De KiK vind je achter De Hema.

Dinsdag 5 maart: start nieuwe cursus Aquarel
Ook Joke van Hoeven start in maart weer met een korte cursus. De cursus is geschikt voor beginners en gevorderden en gaat door bij voldoende deelnemers.
Dinsdagochtend 9.30-11.30 uur; data 5, 12, 19 en 26  maart 2019.
Cursuskosten: € 50,- voor 4 lessen van 2 uur; je gebruikt je eigen materialen.

Februari: expositie Joke van Hoeven in Zetten
Van 1 februari tot en met 24 februari exposeert Joke van Hoeven in Galerie de Sleedoorn in de Piersonstraat in Zetten. Haar aquarellen exposeert ze samen met bronzen objecten / beelden van Tina Lintveld. De galerie is open van vrijdag tot en met zondag tussen 14:00 en 17:00 uur. In januari liggen de flyers van de expositie in beide lokalen.

Maandag 4 februari: start cursus Overzicht Europese Kunstgeschiedenis I
Marieke van der Heijden behandelt in vogelvlucht de Europese kunstgeschiedenis. Van de Klassieke kunst, via de Middeleeuwen eindigt de reis met de Renaissance.
Overzicht II kunt u in het cursusjaar 2019/2020 tegemoet zien.
Maandagavond 19.30 – 21.30 uur; data 4, 11, 18 en 25 februari 2019.
Cursuskosten: € 65,- voor 4 lessen van 2 uur.

Kerstvakantie
Van 22 december tot en met 6 januari hebben vrijwilligers en docenten kerstvakantie. Het kan zijn dat er dan iets later dan gebruikelijk wordt gereageerd op e-mail of telefoon.

We wensen iedereen hele mooie feestdagen en een creatief, maar bovenal gezond, 2019!
Vrijwilligers en docenten_________________________________________________________________________________________________
EXPOSITIE HEALING ENVIRONMENT
Ilse Aarsman - Ellen Koelewijn

14 september 2018 - 13 januari 2019

De expositie “Healing Environment” van beeldend kunstenaars Ellen Koelewijn en Ilse Aarsman bestaat uit aan de natuur gerelateerde onderwerpen. Ook de mens maakt daarvan deel uit.

De kunstenaars beogen toeschouwers met de gekozen schilderijen energie en vertroosting te bieden. De afbeeldingen zorgen ervoor dat gedachten een andere wending kunnen nemen. Kunst is belangrijk in een helende omgeving. Kunst kan afleiden, geruststellen, tot nadenken stemmen, vrolijk maken en inspireren.

Beroepsfotograaf Ellen Koelewijn vertaalt haar foto’s in mysterieuze en sferische schilderijen. Deze roepen een sprookjesachtig gevoel op, waardoor je getrokken wordt in de wereld van mystiek.

Ilse Aarsman vindt haar inspiratie onder andere in de natuur van het Toscaanse landschap. Krachtig neergezet met paletmes en spalter lijkt het alsof het in beweging is. Je moet zoeken naar het beeld, de lucht, de bergen.

Roessingh, Centrum voor Revalidatie
Roessinghsbleekweg 33
7522 AH Enschede

Openingstijden: alle dagen 8.00 - 21.00 uur_________________________________________________________________________________________________
NIEUWSBRIEF STICHTING ART OVERBETUWE

Dag allen, kunstenaars,

Art Overbetuwe blikt met een positief gevoel terug op het afgelopen jaar.

Na de inbreng in den Ommelanden sprongen er in de reeks van vele ideeën twee dingen uit: het Kunstcafé om van elkaar te leren en elkaar te ontmoeten en de Kunstroute. Daarnaast was er belangstelling voor exposeren als pop-up of in etalages.

Groot compliment maakt het bestuur aan de kunstenaars van 2 werkgroepen, die als vrijwilligers deze 2 activiteiten van de grond hebben getild.

Terugblikkend is de opstart van het Kunstcafé zeker van de grond gekomen. Grote opkomst bij de nieuwjaarsborrel en inmiddels iedere laatste vrijdag van de maand bij theater de Kik het maandelijkse Kunstcafé. Vrijdag 29 december is de aanvangstijd 20.00 uur (en dus niet 17.00 uur zoals gebruikelijk). Kunstcafé Zetten organiseert dan een oudjaarsborrel, waarvoor ook alle leden van Art Overbetuwe van harte zijn uitgenodigd. In het nieuwe jaar wordt op 19 januari 2018 het nieuwe programma met de invulling bekend gemaakt. De werkgroep Kunstcafé Overbetuwe stuurt over de oudjaars- en nieuwjaarsbijeenkomsten binnenkort meer informatie.

Trots zijn we op de Kunstroute van september 2017! Wat een bezoekers en wat een groot aantal deelnemende kunstenaars. Zeker is, dat de volgende route wordt gehouden in 2019. Immers er moet ook ruimte zijn om nieuwe werken te kunnen laten zien... en ook voor de organisatie meer lucht.

De hoek Halve Morgen op het Europaplein is op dit moment gevuld met zeer divers en verschillend werk. Geef je op bij Lianne Evers, als je ook jouw werk in een van de etalages wilt tonen. Er wordt goed verkocht.

We wensen jullie allen fijne Kerstdagen, een creatief 2018 en graag tot ziens op de oudjaarsborrel én de nieuwjaarsborrel in de Kik op 19 januari 2018!

Met vriendelijke groet,
Marga te Lintelo, Henk Knol, Martin Luikinga, Luc Corstens, Vincent Bos, Ilse Aarsman


_________________________________________________________________________________________________
copyright ART Overbetuwe 2017
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu